Pismo Predraga Antonijevića uzburkalo domaću javnost, Gaga tvrdi: Bjela mi je nudio mito

R. RADOSAVLJEVIĆ

11. 01. 2020. u 08:20

Писмо Предрага Антонијевића узбуркало домаћу јавност, Гага тврди: Бјела ми је нудио мито

Predrag Gaga Antonijević i Dragan Bjelogrlić Foto P. Milošević/ V. Danilov

Predlagao mi je da kao član komisije FCS obezbedim finansijsku podršku "Samuraju"

PREMA pisanju nekih beogradskih tabloida, glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić aprila 2016. ponudio je mito reditelju Predragu Gagi Antonijeviću, u tom trenutku članu konkursne komisije Filmskog centra Srbije, koji je on odbio.

Na osnovu mejlova koje je Antonijević dostavio Asocijaciji filmskih reditelja Srbije može se videti da mu je Bjelogrlić tada nudio da obojica dobro zarade, ukoliko on kao član komisije obezbedi finansijsku podršku filmu "Jesen samuraja" reditelja Danila Bećkovića.

Kako je, za "Novosti", istakao Darko Lungulov, predsednik Asocijacije filmskih reditelja (glavni akteri ovog događaja u petak su bili nedostupni za medije), čeka se razrešenje ove afere.

- Poslali smo Draganu Bjelogrliću pismo koje je Predrag Antonijević poslao članovima našeg udruženja, i tražili smo od njega da se izjasni o navodima Antonijevića. Očekujemo njegov odgovor u najskorijem roku - rekao je Lungulov.

Kako je napisao u jednom od ovih mejlova (uz napomenu da je delikatna ideja i da to do sada nije radio), Bjelogrlić je ocenio da bi "Jesen samuraja" mogao da bude bioskopski hit, da on već ima dobrog distributera, ali da mu je za završetak snimanja potrebno još oko 250.000 evra.

"E sad, oni se nadaju da ćete im vi dati pare. Moja procena je da je to teško, na osnovu scenarija, ali, kako je preporuka da nam treba komedija i kako imamo problem sa publikom, možda biste mogli da donesete neki lex specialis, da zajedno - možda - sa UO donesete odluku da im se da 15 miliona da završe film. U tom slučaju bih ja pokušao da uđem sa 100.000, da im tražim prvenstvo naplate (od njihovih 75 odsto, 25 odsto ima distributer koji im je dao 50.000). Cenim da bih se pokrio od 100.000 - 120.000 gledalaca i onda bi išla zarada. Ukoliko bih im rekao da ću ja da sredim FCS, mogao bih da im tražim, ne znam, 35-40 odsto, i da to ti i ja delimo... Ti bi ostao zaštićen, ja bih prebacio na UO, ali opet ne znam. Razmisli, ti sa strane bolje vidiš stvari. Cenim da bi moglo da se zaradi oko 100 soma, a možda i više", stoji u Bjelogrlićevoj prepisci, uz napomenu da Antonijević njegove mejlove izbriše.

Ali osim što je odbio ovu ponudu, Antonijević je sačuvao i mejlove, a novi skandal koji potresa filmski esnaf izbio je nedavno, kada ga je Bjelogrlić, koji je i predsednik Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije, kritikovao na sednici koja je održana krajem decembra prošle godine. U pismu koje je uputio Asocijaciji filmskih reditelja Antonijević kaže da je tada bilo reči i o njegovom učešću u komisiji za dodelu sredstava za igrani film, i to u negativnom kontekstu.


Foto printskrin


"Neke kolege su spekulisale da zbog zauzetosti nisam čitao predložena scenarija dovodeći tako u sumnju moj profesionalni i moralni integritet bez ikakvih dokaza. A čitam sve, i to od prve do poslednje strane, jer da ne čitam, ko zna da li bi filmovi kao 'Šavovi', 'Ajvar', 'Zlogonje' i mnogi drugi bez mog glasa u komisiji dobili podršku ili bi se podela sredstava nastavila po starom običaju, i to među nekolicinom proverenih 'igrača'... Uostalom, i sami znate koje filmove sam podržao, a koje nisam, pa presudite. Zato mi se čini da iza napada na moje učešće u komisiji stoje neki drugi razlozi. Ja, naime, ne podležem ni pritiscima niti obećanjima određenih grupa koje bi želele da utiču na moj glas u komisiji, zato me posebno vređa kada neko poput Dragana Bjelogrlića uopšte ima hrabrosti da na sastanku takozvane Grupacije, čiji je predsednik, bilo kako komentariše i morališe o mom učešću u komisiji. On je čovek koji mi je nudio mito", napisao je Antonijević.

MATIĆ: TRANSFORMACIJA FCS

DIREKTOR FCS Gordan Matić nije želeo da, kako kaže, komentariše ovu prepisku, jer ona datira iz vremena kada on nije bio zaposlen u ovoj ustanovi:

- Ρešenje problema je novi Zakon o kinematografiji koji će ostaviti malo prostora za "slobodna tumačenja", kao i u transformaciji FCS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije