Šestoro kandidata u trci za prvog čoveka Narodne biblioteke Srbije

V. N.

08. 01. 2020. u 07:41

Шесторо кандидата у трци за првог човека Народне библиотеке Србије

Foto Z. Jovanović

Zatvoren konkurs za prvog čoveka NBS. Trojica ponovo u trci za fotelju

NA ponovljenom konkursu za upravnika Narodne biblioteke Srbije, koji je posle polemika i ostavki neslavno poništen, a koji je zaključen 31. januara, prijavilo se šestoro kandidata.

Trojica su ponovo u trci za fotelju u Skerlićevoj 1: Laslo Blašković, dosadašnji upravnik NBS, dr Milorad Vučković, dosadašnji načelnik u ovoj kulturnoj instituciji, inače penzioner, i Dejan Ristić, istoričar i nekadašnji upravnik Biblioteke. Prva dvojica su na aprilskom konkursu ušla u uži izbor, dok je Ristić odbijen jer nije ispunjavao sve formalne uslove. Tri nova kandidata su: dr Jasmina Ahmetagić, kritičarka i saradnica Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću, dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, i Nenad Kebara, doktor književnosti iz Kragujevca, koji je inače konkurisao za isto mesto i pre pet godina.


Pročitajte i:Jadranka Jovanović prva Srpkinja koja je osvojila prestižnu nagradu za operetu u TrstuOvoga puta od kandidature je odustao Miloš Janković, pisac i v. d. pomoćnika ministra za rad, i Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", koji su na prolećnom konkursu diskvalifikovani.

Na sednici Upravnog odbora NBS, koja bi trebalo da se održi 10. januara, biće otvorene i razmotrene sve prispele prijave kandidata, sa kojima će se obaviti i razgovor. Odluku će članovi UO dostaviti Ministarstvu za kulturu, koje će svoje mišljenje proslediti Vladi na konačnu odluku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije