Od stalnog dopisnika: PARIZ


IZLOŽBA Inicijala iz Miroslavljevog jevanđelja, rad umetnice iz Beograda Dušice Brguljan, jedan je od kulturnih događaja koji su obeležili kraj prošle godine u Crkvi Sveti Sava u Parizu u okviru proslave osamstote godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Inicijali i početkom nove godine krase kriptu crkve.


Dušica Brguljan je izložila tridesetak originalnih trodimenzionalnih radova, urađenih u keramici, koji predstavljaju početna slova iz poglavlja Miroslavljevog jevanđelja.


- Prvi put sam ih videla pre nekoliko godina. Kada sam ugledala te divne inicijale, shvatila sam da bih možda mogla da dam svoj skromni doprinos i uradim nešto na tu temu – istakla je umetnica.


Ona je poručila da je izuzetno počastvovana time što se njena izložba održava baš u vreme obeležavanja velikog jubileja crkve.


- Inicijali iz Miroslavljevog jevanđelja su nastali u 12. veku po zahtevu Stefana Nemanje, a slikani su u Kotoru, i to izuzetno pažljivo. Svaki taj inicijal, ako ga malo bolje pogledate, predstavlja neki događaj. Na jednom od njih, na primer, može da se vidi pametan čovek koji drži knjigu, dok drugi razgovara s njim, a treći viri da čuje šta se to događa. Svaki inicijal donosi nešto novo – naglasila je Brguljan.Dodatna dimenzija čitavom događaju bilo je predstavljanje publici kopije Miroslavljevog jevanđelja, ukrašenog inicijalima, koja se nalazi u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Parizu, pa su posetioci mogli tačno da ih situiraju i u punoj dimenziji sagledaju umetničko delo.


- Miroslavljevo jevanđelje je lična karta našeg naroda, kao najstariji sačuvani spomenik kod Srba. Uvrštena je u 120 knjiga najznačajnijih za čovečanstvo u Sećanjima sveta Uneska. Blagodarim Bogu što u godini osamstote godišnjice autokefalnosti crkve možemo da prikažemo nešto što je naša osnova, naša azbuka, s čim počinjemo i bez čega ne možemo – istakao je protojerej-stavrofor Slaviša Šanjić, koji je i otvorio izložbu.Tom prilikom, okupljenima se obratio i iguman Ilarion iz manastira Draganac koji je sagradio sveti Knez Lazar, govoreći o bogatstvu srpskog nasleđa.


Izložba je postavljena u ambijentu obnovljene kripte, u trenutku dok se oslikavaju unutrašnji zidovi pariske crkve.Pročitajte još: Sveti Sava oživljava pred očima Parižana


- Radujemo se što imamo mogućnost da u novoobnovljenom podvorju naše crkve prikažemo ove divne incijale Dušice Brguljan, sa željom da nastavimo ukrašvanje našeg hrama – zaključio je prota.


Prota Slaviša je preneo da je za izložena dela odmah iskazano veliko interesovanje, kao i da sama crkva planira da ih otkupi nekoliko i daruje ih dobročiniteljima.Svoje radove Dušica Brguljan je prethodno izlagala u Solunu, Kotoru, Banjaluci, Beogradu, Podgorici…