NOVOGODIŠNjA aukcija galerije "Arte", 11. po redu, biće održana u ponedeljak od 18 časova u prostoru nekadašnjeg "Eurosalona" (Ulica kralja Milana 1). Na aukciji će biti ponuđeno najviše radova do sada - čak 239 slika, skulptura i dizajnerskih umetničkih predmeta.

Na licitaciji će se naći izbor dela iz najznačajnijih tokova srpske i jugoslovenske umetnosti 19. i 20. veka. Kuriozitet predstavlja zajednička ponuda dva portreta, čija je početna cena 6.500 evra. Na slici iz 1944. Jovan Bijelić (1884-1964) portretiše svog učenika Nikolu Graovca (1907-2000), a posle šest godina nastaje i učenikov portret učitelja u istoj tehnici ulja na lesonitu. Pred beogradskom publikom će prvi put od nastanka pre 92 godine biti "Pijana lađa" Mladena Josića, koja temom direktno komunicira sa istoimenim radom Save Šumanovića. Josićevi radovi velika su retkost na tržištu.

PROČITAJTE JOŠ - Skupe slike bez kupaca na aukcijama

Najveću početnu cenu, 8.500 evra, imaju "Pogled na selo Skočivir" Vase Eškićevića iz 1916, "Žito zri" Milana Konjovića iz 1958. godine i "Mrtva priroda" Miodraga Miće Popovića iz 1981. Sa cenom od 7.800 evra u trku ulaze "Vrša" Mila Milunovića, New York Milorada Bate Mihailovića i tuš na papiru pod nazivom "Kompozicija" Vladimira Veličkovića.

U rasponu od šest i po do sedam hiljada evra nude se "Satanizam" Ivana Tabakovića, "Jutro" Lazara Vujaklije, "Mediteranski vrt" Nedeljka Gvozdenovića, "Manastir na Fruškoj gori" Bože Ilića, "Autoportret sa ružičastom pozadinom" Marka Murata, još jedno delo Milana Konjovića, "Siniša Timotijević, Osnabrik", i još dve slike Mila Milunovića - "Cveće" i "Na obali".

Milan Konjović, "Kupe, vinograd"


U ponudi su i dela Paje Jovanovića, Petra Dobrovića, Petra Lubarde, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Milana Tucovića, Miloša Šobajića, Milana Cileta Marinkovića, Slavoljuba Caje Radojčića, Peđe Neškovića i drugih.


U PONUDI I KOLESNIKOV

PORED srpskih i jugoslovenskih autora, u utakmicu će ući i radovi Stjepana Fjodoroviča Kolesnikova, koji je oslikao tavanicu Narodnog pozorišta u Beogradu i bio njegov scenograf. Nadmetanje za Kolesnikovljev "Predeo sa stablom" iz 1937. počinje od 4.900 evra, "Pralje" početnu cenu nemaju, dok svaki od tri akvarela pod nazivom "Skica za zidnu dekoraciju" za početak košta 1.200 evra.