Hoće li Narodna biblioteka Srbije najzad dobiti upravnika?

D. BOGUTOVIĆ

subota, 23. 11. 2019. u 12:28

Хоће ли Народна библиотека Србије најзад добити управника?

Foto Z. Jovanović

UO Narodne biblioteke ministarstvu kulture poslao izmene i dopune Statuta

HOĆE li Narodna biblioteka Srbije najzad dobiti upravnika posle prošloprolećnog ružnog zamešateljstva, polemika, osporavanja, ostavki i kraha konkursa za prvog čoveka naše najstarije kulturne institucije? Nogu je, kako pravila nalažu, opet povukao Upravni odbor NBS, koji je pre nekoliko dana Ministarstvu kulture poslao izmene i dopune Statuta biblioteke, prema kojima će biti raspisan - novi konkurs.

Upravnim odborom predsedava prof. dr Veljko Brborić, a članovi su Dragana Grujić, Dragana Tipsarević, Mirjana Stanišić i Aleksandar Jovanović. U razgovoru, za "Novosti", Brborić objašnjava da je dokument poslat po nalogu Ministarstva koje je utvrdilo da Statut nije u saglasnosti sa Zakonom o bibliotečko-informacionoj delatnosti i Zakonom o kulturi, zbog čega je prethodni konkurs i poništen. Brborić, međutim, insistira na tome da nije reč o bitnim promenama, već o preciziranju dva člana: u članu 30 navedeni su nešto drugačiji uslovi koje kandidat mora da ispunjava, a u članu 31 precizirana je dokumentacija koju kandidati treba da prilože na uvid.

- Ove izmene i dopune otvaraju mogućnost da se prijavi veći broj dobrih kandidata nego do sada. Istovremeno, sada se pruža mogućnost da za upravnika bude izabran i renomirani pisac, što ranije nije bilo moguće - kaže Brborić. - Imali smo dve sednice UO na kojima su sve odluke donete jednoglasno, uz pozivanja na argumente. Radili smo do sada bez ikakvih političkih i pojedinačnih pritisaka, a sa osnovnom namerom da Biblioteka dobije upravnika kakvog zaslužuje.

Da podsetimo, u aprilu je raspisan konkurs za čelnika Biblioteke, na koji su se javila petorica kandidata. U užem izboru ostali su Laslo Blašković, dotadašnji upravnik, sad u stanju v. d. (koji je konkurisao u poslednji čas), i Milorad Vučković, načelnik u Narodnoj biblioteci Srbije. Zbog, kako je objašnjeno, neispunjavanja nekih uslova, odbijeni su Dejan Ristić, bivši upravnik i istoričar, Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", i Miloš Janković, v. d. pomoćnika ministra za rad i zapošljavanje i pisac, koji se, da bi mogao da konkuriše, prethodno povukao sa mesta predsednika UO.

Posle žustre polemike u javnosti, praćenje sumnjama u nameštanje i kombinacije raznih vrsta, Ministarstvo je ustanovilo da je u Statutu "dopisana" jedna rečenica i zbog toga celu proceduru vratilo na početak. U uzavreloj atmosferi oko izbora upravnika, Dragan Hamović je napustio Upravni odbor, a ubrzo je podneo ostavku i na mesto specijalnog savetnika u Ministarstvu kulture.

Uveren da sada više ne bi trebalo da bude nikakvih nesporazuma i sporenja oko novog konkursa, Brborić kaže:

Pročitajte i:Vreme površnosti i licemerja: Premijera predstave "Nana" za početak sezone "Madlenijanuma"

- Članovi UO očekuju da će vrlo brzo dobiti saglasnost Ministarstva na predložene dopune Statuta. Posle toga, u najkraćem mogućem roku biće raspisan konkurs, razmotriće se sve prijave, obaviti razgovore sa kandidatima. Predložićemo svog favorita Ministarstvu kulture, koje će svoje mišljenje uputiti Vladi na konačno izjašnjavanje. Ukoliko, pak, Ministarstvo ne odobri statutarne promene, logično bi bilo da se UO raspusti.

Inače, kako smo nezvanično saznali, petorica bivših pretendenata ponovo su spremna da se upuste u novu trku za prestižnu fotelju u Skerlićevoj 1.

ŠTA PIŠE U ČLANU 30

IZMENjENI i precizirani član 30 stav 1 o uslovima koje kandidat mora da ispunjava, sada glasi:

"Najmanje deset godina radnog iskustva u kulturi, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi; ili najmanje deset godina radnog iskustva u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi ili u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, uz najmanje tri godine radnog iskustva u kulturi; ili najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture u slobodnoj stvaralačkoj delatnosti, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije