PRVA dramska premijera u ovoj sezoni je na repertoru "Madlenijanuma" u ponedeljak, 25. novembra: po čuvenom romanu Emila Zole "Nana" (u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i Slavenke Milovanović)nastala je predstava, u rediteljskom čitanju Ivane Vujić.

U glavnoj ulozi pojaviće se Tamara Aleksić,a u ansamblu je još sedamnaest glumaca svih generacija - od doajena naše scene Vlaste Velisavljevića i Rade Đuričin, do mladih sa FDU.

- Izgledalo je da su naše pozorište preuzeli komadi sa tri - četiri lica, ali evo mi pokazujemo da doba velikih ansambl predstava nije prošlo - ističe Ivana Vujić. - Roman "Nana" (koji, inače, ima oko 140 likova) samo je jedan iz Zolinog serijala kojim verno oslikava francusko društvo sredine 19.veka.Ovaj svetski klasik bavio se analizom života tog vremena, pod šinjelom drugog velikog klasika,Balzaka. Nije slučajno što ga radimo baš danas, jer je i vreme površnosti slično, ono se bavi spoljnim stvarima umesto suštinom...Pitanje licemerja koje sve to dozvoljava pitanje je Nane koja pokušava da u svetu prevare i kupovine pronađe svoje mesto i cenu. Nažalost, Nana je suviše emotivna za ovaj svet u kome su uloge odavno određene.

Pročitajte još - Tamara Aleksić: Grejs me je vrtoglavo izbacila iz sigurne zone

Glavna protagonistkinja Tamara Aleksić naglašava da se veoma radovala pozorišnom radu i priči koja se oslikava "bajkovitost površnosti i licemerja s kojima se susrećemo", jer bavljenje njom vodi do suštine.

Kostimograf Tabački ističe da mu se ukazala, u teatru sve ređa, prilika da se posveti pozorišnom kostimu:

- Postala je nekako moda savremenih kostima i to na filmski, relističan način. U " Nani" je on stilski, na neki način istorijski,ali ne kao citat već sa elementima nečeg novog - objašnjava Tabački.

Foto D. Filipović

Scenograf Vesna Popović zadovoljna je temeljnim, istraživačkim radom na ovom projektu, dodajući da iako su u njega uneti elementi video projekcije, konačan ishod nije ilustrativan nego asocijativan prostor. Muziku za predstavu uradila je Aleksandra Kovač, koja je već komponovala za predstave "Doručak kod Tifanija" i "Miris kiše nad Balkanom".

U podeli si i Nebojša Kundačina, Miodrag Krstović, Rade Ćosić, Rada Đuričin, Vlastimir Velisavljević,Vesna Stanković, Branislav Zeremski, Vukašin Jovanović, Dimitrije Ilić, Aleksandra babić Kolarov, Vanja MIlačić, Stojša Oljačić, Nemanja Stamatović, Anja Orelj, Dragan Sekulić, Dragan Petrović i Nastasja Daničić.