Kokan Mladenović: Vreme režira komade, koliko i mi njih

Vukica STRUGAR

06. 10. 2019. u 19:30

Кокан Младеновић: Време режира комаде, колико и ми њих

Foto P. Milošević

Kokan Mladenović, uoči premijere predstave "San letnje noći - projekat Šekspir": Dramski gorostas, lakmus za čitanje mana sistema. Jedna od najlepših priča o slobodi neočekivano se dešava u zatvoru

U NARODNOM pozorištu imao je vatreno krštenje sa samo 24 godine, kada je režirao "Razvojni put Bore Šnajdera" Ace Popovića. U međuvremenu, Kokan Mladenović je na istom mestu postavio Simovićeve "Šopaloviće" i Basarinu "Novu Stradiju". U vreme upravnikovanja Predraga Ejdusa bio je direktor Drame, a sada se u nacionalni teatar vraća sa velikim klasikom u sopstvenom čitanju: po motivima dramskog gorostasa nastala je predstava "San letnje noći - projekat Šekspir". Premijera je 8. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a u Mladenovićevom projektu igraju samo glumice (njih 15) i radnja se dešava u - zatvoru.

- Jednu od najlepših priča ispričanih o slobodi stavili smo u kontekst zatvora. To dodatno intenzivira odnose, emocije i nekim scenama daje potpuno neočekivani kontekst. Inače, poznato je da su kod Šekspira glumili isključivo muškarci. Kao i u drugim, u ovom komadu postoje i scene muške dominacije: na početku Tezej ponižava buduću suprugu Hiplotu, a kralj vila i vilenjaka Oberon prema svojoj ženi Titaniji postupa iz pozicije moći i dominacije - objašnjava, na početku razgovora, Kokan Mladenović. - Uostalom, i dva čuvena para mladih ljubavnika, činjenicom da ih igraju žene, ulaze u polje homoseksualnog, makar ono bilo glumljeno.


PROČITAJTE JOŠ: Šekspirova "letnja noć" u Narodnom pozorištu

Na pitanje zašto u poslednje vreme pozorište toliko "koketira" sa homoseksualnošću, naš sagovornik odgovara:

- U situaciji u kojoj u zatvoru morate da odigrate ljubavnu scenu sa partnerom, sama činjenica da je partner istog pola nameće neka druga tumačenja. Te žene se, zapravo, bave realizacijom "projekta Šekspir". I to uz pomoć resornog ministarstva koje želi da poboljša kvalitet života zatvorenica i podstakne njihovu resocijalizaciju. U našoj predstavi, ispostavlja se na kraju, Šekspir je lakmus za čitanje svih nedostataka sistema. Jer, ogoljava devijacije jedne zatvorene, izolovane sredine. A ona može biti zatvor, ali i zemlja u kojoj živimo.

Novom predstavom, Mladenović treći put smešta radnju komada u isti zatvoren prostor. Već je to radio u Kruševcu ("Dundo Maroje" i "Iza rešetaka").

- "San letnje noći" jeste proslava slobode, slobode ljubavi, javno kazane reči, slobode intuitivnog i onostranog. Uostalom, i slobode teatra da kreira svoje priče. Kad se sve te slobode stave u evidentni prostor neslobode kao što je zatvor, onda značenja postaju intenzivnija. Taj kontrast je ne samo vidljiv, već i bolan.


Svojevremeno, Mladenović je "San letnje noći" radio u SNP u Novom Sadu. Šta reditelje opredeljuje da ponovo postavljaju na scenu stare naslove?

- Verujem da se večitim komadima, kao što je "Hamlet", "Život je san" ili "Per Gint", reditelji mogu vraćati nebrojeno puta na različite načine. Nije isto vreme u kome radim komad, nisam ja isti, pa se i moj odnos prema priči promenio u međuvremenu. Ni u jednom postupku ne koristim prethodno rediteljsko iskustvo. Naprotiv, ono postaje balast u traženju novih rešenja. Nemoguće je čitati tako velike komade iz bilo koje već ispričane priče. Pogotovo što oni, po svojoj mnogoznačnosti, nude bezbroj rešenja. Kad sam prvi put predstavu "smestio" u zatvor, pre četrnaest godina, mislili smo da je prostor slobode osvojen, nakon kompromitovane revolucije 2000. godine. U ondašnjem "Snu letnje noći" mnogo više smo se bavili intimom i odnosom vlasti prema fenomenu teatra. Glumačka družina bila je drastično zastupljenija nego u ovoj postavci. Vreme režira komade onoliko koliko ih i mi režiramo.


PROČITAJTE JOŠ: Vitezović ovogodišnji laureat

GUSTAV JE KRIV ZA SVE

POSLEDNjIH godina je Mladenović više prisutan u okruženju nego u Srbiji:

- Iza mene je premijera Swan lake revisited u Rumuniji, kao priča o našem svetu koji se raspada, a bazira na baletu Čajkovskog "Labudovo jezero". Ova kalendarska godina mi je počela u sarajevskom Kamernom teatru 55, sa predstavom "Sećaš li se Doli Bel". Pre toga sam uradio predstavu "Pad" na osnovu dokumentarne građe o pogibijama radnika u Srbiji, koje nemaju nikakvu kaznu ni posledicu. Uskoro ću režirati u Subotici, u pozorištu "Deže Kostolanji" Andraša Urbana. Reč je o predstavi "Gustav je kriv za sve", po slavnom mađarskom crtanom filmu. Premijera je planirana do kraja sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije