PREMIJEROM predstave "Gradovi kojih više nema", svetski poznate koreografkinje Konstance Mukras, u utorak veče, 1. oktobra se u Bitef teatru otvara nova sezona, ali i najavljuje čvršća veza sa istoimenim festivalom:

- Ideja Mire Trailović, kada je pre tri decenije osnovala teatar, bila je da on bude neka vrsta platforme za bitefovske tendencije na domaćoj sceni - kaže na početku razgovora za naš list Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor festivala. - Tokom proteklih godina bilo je "ukrštanja", istina, nedovoljnog. I nedovoljno jasnog za publiku i medije.

Tako se ove godine desilo da je 53. Bitef sugerisao teme, scenski jezik i forme koje će tek biti prisutne na pozorišnom repertoaru:

- Veze su i personalne, jer je cilj da umetnici koji su uspešno obeležili pojedina festivalska izdanja budu prisutni u teatru. Konstanca Mukras, čiju ćemo predstavu gledati, pre desetak godina gostovala je na Bitefu s ostvarenjem "Veliki u Bombaju", bila je članica žirija, a ove godine je i otvorila festival. Inače, "Gradove kojih više nema" uradila je s Bitef dens kompanjom, koja ove godine obeležava deceniju rada.

Pročitajte još - POZORIŠNA KRITIKA - 53. BITEF: Natezanje u noć septembarsku

Medenica naglašava i da će se i ostali naslovi na repertoaru kuće baviti temom ovogodišnjeg festivalskog izdanja (raspadom zajednice i pokušajem njene obnove), "imerzivnim" teatrom, ili će biti angažovan autor koji je već učestvovao na Bitefu. Ocenjujući 53. festivalsko izdanje, naš sagovornik ističe da je ono naišlo na izuzetno dobar prijem kod publike:


"Gradovi kojih više nema" Foto Bitef

- Skoro sve predstave su odmah rasprodate, dvanaest predstava imalo je 35 izvođenja, a gotovo sve su gledaoci visoko ocenili sa 4,30. Imali smo više od četrdeset gostiju iz inostranstva i tek očekujemo ocenu međunarodne kritike. Mislim da smo uradili veoma dobar posao, uspeli smo da napravimo pravi balans između jasno prepoznatljive koncepcijske linije (umetničke i tematske) i kvaliteta pojedinačnih predstava. Prihvatili smo i kritike iz prethodnih godina da je festivalu potrebno više dramskog pozorišta (naravno, u bitefovskom duhu) sa naglašenim rediteljskim čitanjem, i verujem da smo našli dobru ravnotežu sa instalacijama, performansima, novim cirkusom i savremenim plesom.

Pročitajte još - IVAN MEDENICA O PREDSTAVAMA 53. BITEFA I SLOGANU: Ne nudimo lažne nade i iluzije

Selektor i umetnički direktor posebno naglašava da će ovogodišnji Bitef biti upamćen po osvajanju novog prostora, "Luke Beograd":

- Nikada nije bio slučaj da čak polovina festivalskih izvođenja bude u ambijetalnom prostoru. Čini mi se da smo uspeli, ne samo predstavama nego i druženjima između njih, zaista da eksperimentišemo sa idejom zajednice, pa i da je stvaramo.

Foto Z. Jovanović

Na pitanje ima li već ideju kako će izgledati 54. Bitef, Medenica kaže:

- Koncept i tema su postavljeni, a neke predstave izabrane. U žiži će se naći ono što je globalno najveći problem u svetu. A ako nam svima odmah ne padne na pamet šta je to, onda smo u još većem problemu! Evo asocijacije: kao što je ovo festivalsko izdanje bilo u znaku crvene boje, sledeće će biti u znaku - zelene.

EKIPA

IZVOĐAČI u predstavi su Marija Bergam, Ana Ignjatović Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Nataša Gvozdenović, Nikola Živković i Una Vujošević.

Asistenti koreografa su Emil Norbert Bordas i Miki Šodi, autor muzike je Aleksandra Đokić, a kostimogaf Selena Orb.

TRIJUMVIRAT

- ZA povezivanje istoimenog teatra i festivala biće zadužen "trijumvirat": dramaturg Filip Vujošević, rukovodilac Bitef dens kompanije Jelena Kajgo i Jelena Bogavac, urednik programa Bitef teatra - ističe Ivan Medenica.