NOVOSTI SAZNAJU: Sa Koštanom u novu zgradu

Jelena STOJKOVIĆ

30. 08. 2019. u 11:02

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Са Коштаном у нову зграду
Zgrada pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, kako "Novosti" saznaju", biće obnovljena do kraja oktobra

ZGRADA pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, kako "Novosti" saznaju", biće obnovljena do kraja oktobra. Dok se građevinski radovi bliže kraju intenzivno se radi na pripremi svečanosti otvaranja nove zgrade, kao i tradicionalnih "Borinih pozorišnih dana".

Operska predstava "Koštana", reditelja Juga Radivojevića koji je prva iskustva stekao upravo u ovom gradu, zvanično će označiti početak rada 21. oktobra u novoj zgradi za koju se kaže da je najsavremenije pozorište u Srbiji.

Nenad Jović, direktor vranjskog teatra, kaže da će po protokolu na kome se još uvek radi pozorište početi sa radom 21. oktobra kada će na crveni tepih stati glumački ansambl opere "Koštana".

To je predstava kojom se vraćamo na veliku večernju scenu. Zadovoljstvo mi je što će vranjska publika biti u prilici da prvi put pogleda u našem gradu opersku predstavu - kaže Jović.

Nakon toga pozorišni praznik se nastavlja tradicionalnim Borinim pozorišnim danima koji se održavaju od 23. do 29. oktobra.

- Najbolje i najnagrađivanije predstave u Srbiji učestvuju na ovogodišnjem festivalu, a tradicionalno festival će otvoriti naša predstava "Nečista krv", na čijoj pripremi radi glumački ansambl - kaže Jović.

Pročitajte još - Pozorište Bora Stanković čeka Vladu

Ovogodišnji Borini pozorišni dani vratiće stari sjaj glumačkim svečanostima, koji su činili da svakog oktobra Vranje bude prestonica pozorišne umetnosti.

Pozorište "Bora Stanković", gotovo je nestalo u plamenu podmetnugog požara jula 2012. godine. Iako je iste godine počela njegova obnova, izgradnju je pratilo mnogo problema, u jednom trenutku se čak i razmišljalo da se zgrada do temelja sruši i ponovo gradi. Problem je nastao i kada je jedan od izvođača ugradio oplatol, pa je dekontaminacija koštala 60 miliona dinara. Danas zdrada ima više kvadrata jer je iskorišćen podrumski prostor gde će biti kabare, zatim mala scena i velika večernja scena. Novina je da se radi na nabavci opreme pa će zgrada pozorišti biti i bioskop istovremeno.


GLAS UMETNOSTI

KAO što je glasio jedan od slogana "Borinih pozorišnih dana" "da umetnost ne zaćuti", vranjski ansambl je održavao pozorišni život neumorno igrajući na alternativnim scenama u Domu vojske i Omladinskom kulturnom centru. Pripala su im i brojna priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije