Dva kandidata u trci za Oskar

A. P.

utorak, 20. 08. 2019. u 12:00

Два кандидата у трци за Оскар

"Kralj Petar Prvi"

Izbor srpskog predstavnika za nagradu američke filmske akademije; Prijavljena ostvarenja "Kralj Petar Prvi" i "Delirijum tremens"

SRPSKI kandidat za Oskar biraće se između istorijske drame "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog i tragikomedije "Delirijum tremens" Gorana Markovića, saznaju "Novosti". Bez obzira na nekoliko snimljenih, pa i nagrađivanih filmova, na konkurs AFUN-a (Akademije filmske umetnosti i nauke), koji ističe danas, prijavljena su samo pomenuta dva filma.

PROČITAJTE JOŠ - Slobodan Nakarada: "Čistač" će biti spektakl

Oba kandidata, kako nam je rečeno, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćena, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u našoj zemlji. "Kralj Petar Prvi" je imao i sedam dana bioskopskog prikazivanja, dok "Delirijum tremens" ima potpisan ugovor sa bioskopom i očekuje se da će i taj uslov ispuniti do roka - 20. septembra.

Kako saznajemo, uskoro se očekuje zasedanje komisije, koju, po novim pravilima Američke filmske akademije, čine 24 člana čija su imena dostavljena Amerikancima pre raspisivanja konkursa. Kandidat se bira većinom glasova.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata. Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski...

Film Gorana Markovića "Delirijum tremens" je priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Glavnog junaka igra Tihomir Stanić, a tu su još i Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović...

"Delirijum tremens"

Poslednjih nekoliko godina, čini se uobičajeno, domaći autori "preskaču" kandidaturu za Oskar na vanengleskom području. Tako među ovogodišnjim kandidatima nema ni ostvarenja koja su nagrađivana u inostranstvu, poput "Šavova" Miroslava Terzića ili "Pijavica" Dragana Marinkovića, pa ni filma Predraga Gage Antonijevića "Zaspanka za vojnike". Pravo učešća odnedavno imaju i dokumentarci, ali ni nagrađivani film Gorana Radovanovića "Slučaj Makavejev" nije među kandidatima.

Od prošle godine Filmski centar Srbije preuzima troškove izbora, pa tako kandidati ne plaćaju ni novčanu participaciju za učešće na konkursu.

BEZ USPEHA

PROŠLE godine naš kandidat za zlatnu statuetu bio je film Dejana Zečevića "Izgrednici". Nažalost, srpski filmovi već decenijama ne stižu do zvaničnih nominacija. Najdalje je otišla drama Srdana Golubovića "Klopka", koja je 2008. ušla na uži spisak od devet filmova nominovanih za Oskar za najbolje strano ostvarenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije