Vrnjačka Banja: Prva nagrada filmu Ajvar

G. ĆIROVIĆ

17. 08. 2019. u 21:55

Spuštena zavesa na 43. Festival filmskog scenarija. Delo Ane Marije Rosi i Maje Todorović najbolje u konkurenciji 14 filmova

Врњачка Бања: Прва награда филму Ајвар

"Ajvar" - Scena iz filma po scenariju Ane Marije Rosi i Maje Todorović / Foto FFS

U KONKURENCIJI 14 domaćih igranih filmova, snimljenih između dva vrnjačka festivala, scenario za film "Ajvar", koji su napisale Ana Marija Rosi i Maja Todorović - najbolji je na ovogodišnjem, 43. po redu Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji je, posle petodnevne smotre najnovije produkcije srpske kinematografije, završen svečanim uručenjem nagrada.

- Melodramski intonirana priča, napisana i ostvarena van stereotipa i klišea, pokazuje nam svež i originalan način kraja jedne ljubavi - obrazložio je svoju odluku festivalski žiri, koji su sačinjavali Biljana Maksić, Milan Nikodijević i Đorđe Milosavljević, prošlogodišnji pobednik sa filmom "Izgrednici".

Drugu nagradu žiri je dodelio Milošu Avramoviću i Petru Mihajloviću za scenario filma "Južni vetar", dok je treća nagrada pripala filmu "Delirijum tremens", čiji scenario i režiju potpisuje Goran Marković.

Žiri, koji su činili novinari i filmski kritičari, nagradu za najbolji scenario takođe je dodelio Ani Mariji Rosi i Maji Todorović za njihovo debitantsko ostvarenje - "Ajvar".

RIMSKI ZLATNIK RISTOVSKOM


SPECIJALNO priznanje 43. festivala filmskog scenarija, otišlo je u ruke Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića za scenario filma "Kralj Petar Prvi", koji "na autentičan i upečatljiv način oslikava jedan od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, vešto govoreći o tragediji Srbije u Prvom svetskom ratu kroz tragičnu sudbinu mladića ratnika".

Žiri grada domaćina repliku rimskog zlatnika dodelio je Lazaru Ristovskom (na slici iz filma "Kralj Petar Prvi"), za doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije