Odlazak Peđe Isusa, graditelja crkava

M. KRALj

05. 08. 2019. u 19:56

Одлазак Пеђе Исуса, градитеља цркава

Predrag Peđa Ristić; Foto: M.Anđela

Posle duže bolesti u Beogradu, u 88. godini, preminuo Predrag Ristić, doajen srpske arhitekture. Maldini: Najznačajniji predstavnik našeg autentičnog stila

U SAVREMENOM dobu nije bilo neimara među Srbima koji je podigao toliko crkava kao beogradski arhitekta Predrag Ristić, koji se posle duže bolesti, u svojoj 88. godini, u ponedeljak se preselio u Božja naselja. Ali, Peđa Isus, kako su ga zvali (nadimak mu je, zbog neuhranjenosti, posle Drugog svetskog rata nadenuo glumac Severin Bjelić, koga je pobedio u takmičenju u plivanju), srpsku kulturu je zadužio i za mnogo više od 90 pravoslavnih hramova (od kojih je 14 srušeno u ratovima devedesetih) u Srbiji, regionu, ali i svuda gde živi naš narod, od Australije do Kanade.

Pripadao je šezdesetih čuvenoj "Mediali", obnovio je Vukovu kuću u Tršiću i Dom Jevrema Grujića u Beogradu, napravio neponovljivi enterijer za nedavno iseljeni Grafički kolektiv, napisao knjigu "Istina o Lepenskom viru", bio je autor i voditelj naučnih TV serija "Svet oko nas", "Izgubljeni grad" "Svedoci otaca", pisao je kao kritičar u "Književnim novinama", "Književnoj reči", "Delu", "Poljima", "Galaksiji", "Gradcu"....

- Odlaskom Peđe naša arhitektura i kultura izgubile su najznačajnijeg predstavnika autentičnog srpskog tradicionalnog nacionalnog stila, arhitektu, graditelja, zidara, protomajstora, velikog crtača, pisca, filozofa - kaže Slobodan Maldini, istoričar arhitekture i kolumnista našeg lista, koji je sa Ristićem delio stavove, družio se, vodio duge razgovore, koji su se ponekad pretvarali u Peđine monologe. - Vest o njegovom odlasku došla je nenadano. Iako od duge bolesti namučen, ovaj vanserijski bard naše arhitekture zračio je svojim živahnim očima i neverovatnom energijom. Poverovao sam na trenutak da je dobro i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Međutim, to je bila privremena varka.

NAJZNAČAJNIJA DELA MEĐU Ristićevim najpoznatijim delima su Crkveni dom Svetog knez Lazara u Birmingemu, Saborni hram vaskrsenja Hristovog u Podgorici, Svetosavski centar u Hanoveru, Crkveni dom i Crkva sabora Svetih apostola u Apatinu. Radio je rekonstrukciju crkve i konaka u manastiru Kaoni, Crkvu Svetog Georgija na Ravnoj gori, Crkvu uspenja Bogorodice na Zlatnoj obali kod Brizbejna u Australiji, hram u Torontu, trpezariju i kapiju sa stubovima u manastiru Tvrdoš kod Trebinja, radio je adaptacije crkava u Cirihu i Bazelu...


PROČITAJTE JOŠ: Peđa Ristić: Bez Svetih arhangela ne znamo ko smo

Rođen je u Beogradu 17. januara 1931. godine u građanskoj porodici: otac mu je bio mašinski inženjer Petar, poreklom iz Hercegovine, a majka Marija je poticala iz porodice Tabaković. Po njenoj lozi bio je četvrta generacija diplomiranih arhitekata. Deda mu je bio arhitekta Milan Tabaković, a ujak slikar i akademik Ivan Tabaković. Pre rata završio je osnovnu nemačko-srpsku školu, a posle rata gimnaziju. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocenom 10, i to sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, osnovanoj na matematičkoj teoriji skupova.

- Završivši Arhitektonski fakultet u Beogradu, Peđa je osetio sputanost i skučenost lokalnog kulturnog miljea, a taj osećaj ga je odveo u svet, u Grac, gde je doktorirao i jedno vreme predavao na tamošnjem fakultetu - dodaje Maldini. - Uvek vezan za zemlju, tradiciju, kulturu balkanskog podneblja, a posebno za istoriju naših prostora, veliko interesovanje pokazao je za arheološko nalazište Lepenski vir, pa je razvio autentičnu i do danas najrealniju teoriju nastanka i razvoja ovog mezolitskog i neolitskog čovekovog staništa.

Nikada nije bio zaposlen u "društvenom sektoru", ceo radni vek proveo je u statusu slobodnog umetnika. Bio je oženjen, a iz braka ima troje dece i dvojicu unuka.

"MEDIALA" U SOJENICI

PRVE umetničke korake načinio je sa Igorom Vasiljevim, a ova dva buntovnika odmah su se izdvojila iz prosečnosti beogradskih akademskih krugova - priča Maldini. - Iako školovan kao arhitekta, profilisao je svoju umetničku ideju u krugu grupe "Mediala", organizujući susrete tada mladih avangardnih neonadrealistički nastrojenih srpskih umetnika u svom čuvenom potkrovlju porodične kuće na Senjaku i na daskama sojenice na Adi Međici koju je izgradio sopstvenim rukama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Мр Радомир Шћепановић

05.08.2019. 21:09

Последњи поздрав од пријатеља са тениса из Звезде

PG-CG

05.08.2019. 22:56

Slavni arhitekta Peđa Ristić je rekao da bez Svetih Arhangela ne znamo ko smo... Pitam se gdje su sada čitaoci Marko@ i Jeretik@ da mu kažu da ne mlati... Pokoj duši Peđi Isusu... on je obezbijedio mjesto blizu bogočovjeka čiji nadimak nosi... E, sad očekujem negativne kritike od jeretika i bezbožnika...

Zvezdana

06.08.2019. 00:17

Dragi Pedja, zao mi je sto nisam imala prilike da te upoznam. Divila sam se tvojim delima , tvojoj energiji i recima. Po godinama sam mogla da ti budem cerka a po Duhu sam prepoznala blagoslovenu Dusu. Hvala ti za sav doprinos koji si ostavio pokolenjima. Uvek cu se rado secati tvoje zadnje recenice, kada je Velja Pavlovic bio tvoj gost (u njegovim "Duhovnicim") - "Ajde, sad ponovi". To!iko si me nasmejao. Kao i Velju. Neka ti je lak put u Svetlosti. Nadam se da ces Andjele zabavljati kao i nas.

Слађана

06.08.2019. 00:18

Сећање на предивног Пеђу Ристића,генијалног и тако једноставног и нормалног.Занесењака са искром радозналости као у детета. Вансеријски Архитекта вредaн поштовања и као стручњак и као човек.Понекад се учини да такви људи не могу никад умрети.

Пеђа је био за ћирилицу

06.08.2019. 00:29

Сјајне цркве је оставио као трајно српско културно наслеђе. Залагао се да се направи црква на Ратном острву за оне поклане Србе из усташке Хрватске који су ту испливали.

Andrija V. Mirkovic

06.08.2019. 06:00

Laka ti zemlja i Big dusu neka ti prosti...Jao tebi znam iz priče mog pok. Oca a tvog druga iz mladosti. Pričao mi je da vas je mržnja prema režimu zblizils. Pričao mi je o tvom malenom ateljeu u potkrovlju...i onu iz školskih dana: Dodji ajde izidji...( kada su te prozivali profesori)... Sada ste opet zajedno...Poslednji pozdrav

Deda Panta

06.08.2019. 09:44

Na žalost odlaze verni ljudi ( makar i prirodno) a ostaju farizeji ( ako ne znaš šta su farizeji bar googlaj da saznaš).