IMAMO mnogo izuzetnih žena na koje ova sredina nikada nije obratila izuzetnu pažnju, istakla je v. d. direktora Narodnog pozorišta Ivana Vujić najavljujući premijeru predstave "Jeste li za bezbednost" u režiji Anđelke Nikolić, koja je inspirisana životom i aktivizmom prerano preminule književnice Biljane Jovanović (1953-1996).

- Takvih žena bilo je mnogo u svim vremenima i sve su bile pod znakom pitanja, a mi ovom predstavom hoćemo da to promenimo u znak uzvika - istakla je Vujićeva.

Ovo, međutim, neće biti omaž Jovanovićevoj, naglasila je dramaturg Branislava Ilić, već njoj na ponos, predstava koja će progovoriti o problemima koji nas se tiču i danas. Pored priča objavljenih pod naslovom "Jeste li za bezbednost", u ovom projektu, koji će premijerno biti predstavljen 10. juna na sceni "Raša Plaović", korišćena je i prepiska između Biljane Jovanović, Maruše Krese, Rade Iveković i Radmile Lazić u prvim godinama ratnih sukoba na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ - Premijera Pajinog "Parsifala"

- Predstava se u velikoj meri bavi ratom - naglasila je rediteljka Nikolić, dodajući da ne pretenduje na istorijsko tumačenje, već prati ono što su te žene preduzimale pokušavajući da zaustave nadolazeće razaranje.

Za direktorku Drame Tanju Šljivar, oduvek je, kako je rekla, bilo pitanje zašto Biljana Jovanović, kao važna pojava u jugoslovenskoj kulturi nikada nije dobila NIN-ovu nagradu za svoja dela, pa je za nju odluka da se radi predstava "Jeste li za bezbednost", neka vrsta ženske solidarnosti, koja omogućava da se sačuva zdrav razum.

- Igram Biljanu Jovanović o kojoj ništa nisam znala - priznala je Vanja Ejdus, kojoj je pripala uloga književnice. - Ona je zaboravljena i kada sam čitala o njoj bila sam zaprepašćena kako ovo društvo zaboravlja vredne ljude.

AUTORSKI TIM

U PREDSTAVI Marušu Krese igra Sena Đorđević, Radu Iveković - Anastasia Mandić, dok Radmilu Lazić tumači Milena Đorđević. Sedam mladih glumaca pojavljuje se u ulogama pripadnika JNA, dezertera, zarobljenika, bolničara, teritorijalaca... Autorski tim čine i scenograf Vesna Popović, kostimograf Olga Mrđenović, kompozitor Irena Popović.