64. STERIJINO POZORJE: Pozorište je neuništivo

J. SIMIĆ

27. 05. 2019. u 05:43

64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: Позориште је неуништиво

Svetlana Bojković / Foto V. Danilov

Dodelom nagrade za životno delo Svetlani Bojković sinoć otvoreno 64. Sterijino pozorje. Bojkovićeva: Tetar će opstati jer ga održava ljudska potreba za katarzom i smehom

URUČENjEM Sterijine nagrade za životno delo našoj istaknutoj glumici Svetlani Bojković sinoć je, na Sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, počelo 64. Sterijino pozorje. Glumica je podsetila da su Srbi u Austrougarskoj širili evropski duh prosvetiteljstva, te da su pre dva veka otkrili svoju naklonost prema pozorištu.

- Danas, u vreme informatike i digitalizacije, u vremenu u kojem se, nažalost, urušavaju moralne vrednosti i empatija, pozorište ipak opstaje kao neuništiva biljka. Održava je ljudska potreba za katarzom i smehom - rekla je Bojkovićeva u svojoj besedi.

Na Pozorju će do 3. juna u takmičarskoj konkurenciji drame, za Sterijinu nagradu po izboru selektora i dramaturga Svetislava Jovanova, biti izvedeno ukupno osam predstava, a tri će biti igrane u okviru međunarodnog programa "Krugovi".

Prvu od osam takmičarskih predstava, "Petrijin venac" reditelja Bobana Skerlića, rađenu po čuvenom romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić i u izvođenju ansambla Ateljea 2012, publika je sinoć propratila višeminutnim aplauzom.

Večeras od 19 sati (SNP) biće izvedena "Zla žena" Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević (Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepszinhaz Subotica), a sutra na sceni Novosadskog pozorišta nastupiće ansambl Dojčes teatra (Berlin) sa predstavom "Neustrašive - kao i sve slobodne djevojke" autorke Tanje Šljivar. Komad je režirala Salome Dastmalhi.

PROGRAM "KRUGOVI" U netakmičarskom programu "Krugovi" biće izvedene predstave: "Kiklop" po romanu Ranka Marinkovića, u režiji Saše Anočića ("Gavela" Zagreb), zatim komad "Itaka" Petera Zavade i Armina Sabo-Sekeljija u režiji Kriste Sekelji (Pozorište "Katona Jožef", Budimpešta) i "Kuća lutaka - lečenje" autorke Magde Fertač i reditelja Jendžeja Pjaskovskog (Teatar iz Varšave). Festival će obilovati i prigodnim izložbama.

U konkurenciji za Sterijinu nagradu je i "Hasanaginica" po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban (Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz Novi Sad) koja će biti igrana prekosutra (Novosadsko pozorište, 19 sati), kao i komad "Karolina Nojber", pisca Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, a u izvođenju ansambla (SNP, 30. maj, 20 sati).

PROČITAJTE JOŠ - U SLAVU STERIJE: "Karolina Nojber" na festivalima u Novom Sadu i Jajcu

Za najznačajnije festivalsko priznanje nadmetaće se i "Kozocid" po tekstu i režiji Vide Ognjenović (Gradsko pozorište Podgorica). Predstava je na programu 31. maja (SNP, 20 sati), a sutradan i predstava "M.I.R.A." - po konceptu, režiji i dizajnu Andraša Urbana i u izvedbi Bitef teatar iz Beograda (SNP, 1. jun, 20 sati). Osma predstava u okviru takmičarske selekcije "Bolivud" - tekst i režija Maja Pelević, muzika Anja Đorđević (Narodno pozorište Beograd) na programu je 2. juna (SNP, 19 sati).

Predstava "Petrijin venac" / Foto SNP


Pozorje će biti zatvoreno 3. juna, uručenjem Sterijinih nagrada i koncertom "Pesnici s muzikom" Milana Koraća, Miloša Zupca i Nemanje Nešića.

PROČITAJTE JOŠ - U SLAVU STERIJE: Saopštena selekcija 64. Pozorja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

laik

27.05.2019. 08:25

Nije, nego se ne trudite dovoljno. Recimo, postavite balerinu iz bifea za upravnika.