ČISTAČ U MSU: Retrospektiva slavne Marine Abramović

M. A. K.

subota, 25. 05. 2019. u 17:41

ЧИСТАЧ У МСУ: Ретроспектива славне Марине Абрамовић

Foto Dušan Reljin

Na izložbi "Čistač", koja je pre Srbije, obišla Švedsku, Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku, naći će se više od 120 radova - slika, crteža, objekata, fotografija...

ŠTA će sve činiti retrospektivu Marine Abramović, kojom se ova svetski slavna umetnica posle mnogo godina vraća u svoj rodni grad, otkrili su u petak iz Muzeja savremene umetnosti.

Pročitajte još: Marina Abramović: Ništa me ne vezuje za Srbiju

Na izložbi "Čistač", koja je pre Srbije, obišla Švedsku, Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku, naći će se više od 120 radova - slika, crteža, objekata, fotografija, audio i video- radova, filmova, scenografija, performansa i arhivske građe... Među njima su i antologijska dela performansa, poput serije "Ritam", Lips of Thomas, "Relacioni radovi", "Prelazak preko noćnog mora", kao i radovi koji su obeležili njen opus - "Balkanski barok", "Sedam lakih komada", "Umetnik je prisutan".

Pročitajte još: DRAMA U FIRENCI: Muškarac udario Marinu Abramović slikom u glavu (VIDEO)

"Čistaču" će Beograd biti poslednja stanica na turneji, otpočetoj pre dve godine u Stokholmu. Poslednji put Marina Abramović je, kako piše u saopštenju MSUB, ovde samostalno izlagala 1975. u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Ipak, Beograd je, u međuvremenu, pratio šta je radila u svetu, pa je 1988. godine u SKC-u predstavljala svoj poslednji projekt sa Ulajem na Kineskom zidu - "Ljubavnici", a nekoliko godina potom i eksperimente koje je sa kristalima radila u Brazilu. U Teslinom muzeju je 2004. izvela performans i snimila video-rad "Teslina urna".

Retrospektiva koju organizuje MSUB uz podršku Vlade Srbije (producent je Moderni muzej iz Stokholma, u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti iz Humlebeka i bonski Bundeskunsthale) svečano će biti otvorena 21. septembra i trajaće do 20. januara.

ZA NOVE GENERACIJE

ŽELjA mi je da "Čistača" pogledaju pre svega mladi kojima bih volela da približim sve što sam uradila u proteklih 50 godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja večitu inspiraciju - izjavila je Marina Abramović, u susret beogradskoj izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije