Preminula glumica Dušica Žegarac

Tanjug

petak, 24. 05. 2019. u 12:11

Преминула глумица Душица Жегарац

Dušica Žegarac; Foto: A. Stevanović Živković

Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije
Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.


Rođena je u Beogradu 1944. godine i između ostalog igrala u filmovima "Stepenice hrabrosti", "Saša", "Buđenje pacova"...


Za glavnu ulogu u filmu "Opklada" Zdravka Randića nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Dušica Žegarac: Kriza u svakom kadru


Istu nagradu dobila je i za ulogu u filmu "Poseban tretman".


Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo.VUKOSAVLjEVIĆ: ŽEGARAC OSTAJE ZNAČAJNA FIGURA U ISTORIJI


Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća povodom smrti glumice Dušice Žegarac, istakavši da ona ostaje značajna figura u istoriji domaće kinematografije.


"Dušica Žegarac je decenijama zračila sa velikog platna svojim krupnim, dubokim očima i senzibilnom dramskom pojavom. Oličavala je tananost i snagu ženskih sudbina likova koje je igrala", istakao je ministar.


Vukosavljević je u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izrazio duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima Dušice Žegarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mara

24.05.2019. 15:25

Prvi njen film je Deveti krug, i za ulogu mlade Jevrejke Ruth, dobila Zlatnu arenu na filmskom festivalu u Puli. Partner joj je bio mladi Boris Dvornik. Odličan film.

Pera

24.05.2019. 16:00

Mislim da je njena najpoznatija i najbolja uloga u filmi "Deveti krug" sa nezaboravnim Borisom Dvornikom. Bila je odlična glumica i šteta što nije više snimala. Neka joj je laka zemlja.