ZAVRŠENA BORINA NEDELjA: Laureati Šćepanović i Kovačević

D. Ristić

nedelja, 31. 03. 2019. u 07:28

ЗАВРШЕНА БОРИНА НЕДЕЉА: Лауреати Шћепановић и Ковачевић

Branimir Šćepanović, Siniša Kovačević

Dodelom nagrada završena "Borina nedelja" u Vranju

OVOGODIŠNjA, 53. po redu "Borina nedelja", završena je dodelom nagrade "Borisav Stanković", pripovedaču i romansijeru Branimiru Šćepanoviću i piscu Siniši Kovačeviću.

Nagrada za celokupno stvaralaštvo, koju je dobio Šćepanović, u petak uveče nije mu uručena iz zdravstvenih razloga, pošto nije mogao da dođe u Vranje. U obrazloženju žirija ističe se da je pripovedačka univerzalnost Šćepanoviću omogućila veliko poštovanje, pre svega, u krugovima francuske, a onda i ostalih književnosti.

- Roman "Usta puna zemlje" i novela "Smrt gospodina Goluže", prevedeni su na više od 30 svetskih jezika, što je podatak kojim se malo ko od naših pisaca može podičiti - obrazložio je žiri kojim je predsedavao Milo Lompar.

Drugi laureat nagrade koja nosi ime velikog srpskog pisca Borisava Stankovića, Siniša Kovačević, priznanje je zaslužio za roman prvenac, "Godine vrana".

- Ova knjiga predstavlja istinsko i višestruko iznenađenje, kojim je srpska književnost našega veka dobila izuzetan i autentičan roman, koji nas vraća iskonskoj ulozi književnosti: da nas pomeri iznutra, da nas uzbudi i uznemiri, natera da se zapitamo kuda to kao pojedinci i društvo idemo - rekla je članica žirija, prof. dr Slađana Jaćimović.

PROČITAJTE I:Počinje "Borina nedelja"

Primajući nagradu, Siniša Kovačević je istakao da u njegovoj ličnoj nomenklaturi, postoji veliki srpski četvorolist, na kome su Bora Stanković, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić i Meša Selimović, i to tim redosledom.

- U gradu sam, po mom skromnom mišljenju, najvećeg srpskog pisca, koji je uspeo da u paramparčad razbije misao da kultura stanuje u Beogradu. Vreme je da, napokon i zauvek, shvatimo da je provincija stanje svesti i da nema veze sa geografskim širinama - rekao je Kovačević i poručio Vranjancima da čuvaju "Borinu nedelju", koja je uspela da nagradu "Borisav Stanković" pretvori u jednu od dve najvažnije u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kojadinka

31.03.2019. 14:47

Novinar Lompar dao komsiji piscu Kovacevicu nagradu za ,, prvenac ,, Da Bora to vidi da li bi mu bilo svejedno.