ŠEZDESET mladih muzičkih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku" (u kategorijama od 13 do 17 i od 18 do 25 godina), tokom šestog festivala "Boljšoj" na Mećavniku od 14. do 17. jula. Ovaj festival, zajednički projekat proslavljenog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gazprom njeft", tokom poslednje tri godine privlači sve veći broj učesnika iz svih oblasti Rusije, a ovog puta broj takmičara iz Rusije i Srbije prvi put je izjednačen.

Ovo je, u obraćanju novinarima, istakao osnivač festivala Kusturica.

- Boljšoj festival po običaju dovodi najbolje muzičare na svetu, a gosti ovogodišnjeg biće Nemanja Radulović sa svojim ansamblom "Dabl Sens", svetski proslavljeni pijanista Denis Macujev, violinista Roman Simović nastupiće sa Simfonijskim orkestrom Boljšoj, a violinista Julijan Rahlin sa sekstetom oformljenim specijalno za festival - najavio je Kusturica i dodao: - Na svečanom otvaranju nastupiće baletski prvak Konstantin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva, i solista Miloša Marijana i Tatjane Tasić, a posebni gosti su kamerni orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije koji nastupa u čast obeležavanja 50 godina od osnivanja te jedinstvene škole.

PROČITAJTE JOŠ - Čudo zvano Mokra Gora

Specijalno iznenađenje poslednje večeri festivala 17. jula je koncert koji će održati grupa "Leb i sol".

JAVNI ČAS

MAJSTORSKE kurseve mladim talentima održaće gosti festivala, dok će pijanista Denis Macujev održati javni čas. Američki gitarista Geri Lukas jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiće nemi film "Šahovska groznica" Pudovkina.