SVEČANO OTVORENO 63. STERIJINO POZORJE: Umetnost pozorišta je večna

Z. Grumić

subota, 26. 05. 2018. u 21:45

СВЕЧАНО ОТВОРЕНО 63. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: Уметност позоришта је вечна

Foto D. Dozet

Devetodnevni pozorišni festival počeo besedom reditelja Nebojše Bradića i predstavom "Švajcarska" Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke
NAJZNAČAJNIJI festival domaće drame Sterijino pozorje svečano je, po 63. put, otvoreno u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu besedom reditelja Nebojše Bradića i predstavom "Švajcarska", pisca Petra Mihajlovića u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Obraćajući se publici na sceni "Jovan Đorđević", u kojoj su bili i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, Bradić je naglasio da je Sterijino pozorje oduvek bilo mesto na kojem se "otkrivalo" sve ono sve ono što je bili značajno juče, što je važno danas i značajno sutra.

Trostruki dobitnik Sterijine nagrade posebno je istakao važnost institucionalnog pozorišta koje se u savremenom društvu suočava sa izazovom tržišta, odnosno komercijalizacjom teatra.

- Suočen sa neprijatnošću sudara sa izazovom tržišta , trudio sam se da se suprotstavim pojeftinjenju pozorišnog iskustva , koje nudi komercijalni teatar. Međutim, vremenom sam uviđao koliko je "industrrija" ušla u svaku pukotinu društva, tako da je razlika između "pozorišta" i "industrije" postala sve neizvesnija.

Bradić smatra da je u savremenom svetu ta pozorišna "industrija" uspela da stvori drugačije gledalačke potrebe i navike.

- Pozorište je izgubilo čednost a za mnoge i važnost - kazao je on i dodao da je, bez obzira na to što se u obezbeđivanju zabave oslanja na potrošnju i tržišne trendove, "industriji" je potrebno jako institucionalno pozorište, jer je ono njegova istraživačka i razvojna laboratorija.

Komercijalno pozorište, kako je zaključio, ne bi moglo da ostvaruje profit "bez izvrsnosti, talenta, estetskih inovacija" i svega onog što se neguje u institucionalnom pozorištu.

- Umetnost pozorišta je večna a umetnost pozorišnih stvaralaca je prolazna - poručio je Bradić i podsetio na jednog od privih dobitnika Sterijine nagrade reditelja Branka Gavelu koji je te 1956. godine rekao da je svestan toga da su neki nagrađeni zbog onoga što su bili, neki zbog onoga što su danas a neki zbog onog što će sutra biti.

Za devet festivalskih dana na 63. Pozorju biće izvedeno devet predstava u takmičarskom programu po izboru selektora, teatrologa i profesora FDU Boška Milina.

U međunarodnoj selekciji "Krugovi" naći će se tri predstave a u okviru bogatog pratećeg festivalskog programa biće održan i Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa, sa više od 30 učesnika.

Poslednjeg festivalskog dana, 3. juna, u čast nagrađenih, biće izvedena predstava Narodnog pozorišta iz Niša i Sterijinog pozorja “Ulica usamljenih automobila” po drami Zorana Pešića Sigme, nagrađenoj na dramskom konkursu Pozorja, u režiji Đurđe Tešić.

ŽIRI

O DOBITNICIMA Sterijinih nagrada odlučiće petočlani žiri u kojem su Tanja Šljivar, dramska spisateljica, Maja Mirović, kosimografkinja, Novak Bilbija, glumac, Ksenija Krnajski, rediteljka i Branislava Ilić, dramska spisateljica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije