U SUSRET održavanju Skupštine ULUS-a, strasti su se toliko uzburkale i izmakle kontroli, da su prešle svaku meru civilizovanog dijaloga i dobrog ukusa. Kao uvertiru u tribinu zakazanu za sinoć, pod imenom ULUS, Quo vadis?, član ovog udruženja Arion Aslani je u znak protesta zbog predloga da Dragica Nikolić postane počasni član, obavio veliku nuždu ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić"?! To je uradio pred kamerama medija i prolaznicima, a pod transparentom "Šit maping", uzvikujući na francuskom: C`est fait ("Učinjeno je").

Pročitajte još: Filimir: Umetnici poniženi zbog ULUS-a

Neposredno pre toga, njegova koleginica Nina Radoičić skinula je svoju sliku sa postavke "Prolećne izložbe", iako je predsednik Statutarne komisije ULUS-a Slobodan Stojanović upozorio da je to protivno pravilima ove organizacije. Kako su umetnici objasnili Tanjugu, reč je o dve zasebne "protestne akcije", koje su deo šireg projekta "Skidanje, sranje i debata".

Radoičićeva je rođena u Beogradu 1973. godine, gde je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Dušana Otaševića, a pre sedam godina pripala joj je godišnja nagrada galerije Kolarca. I Aslani (1980) je rođeni Beograđanin, poreklom Albanac (sin uglednog skulptora Isaka Aslanija), koji je posle diplomiranja na FLU, bio stipendista Fondacije za mir i rešavanje kriza iz Švajcarske, postao član Udruženja umetnika Francuske, a angažovao se i u radu nevladinih organizacija.


Foto "Danas" Nina Radoičić skinula svoju sliku sa postavke

Pročitajte još: Marina Abramović će se spržiti strujom od milion volti: Ako joj to uspe...

- Meni je dojavljeno da je ispred "Cvijete" izveden albanski ritual, ali tome nisam prisustvovao - kaže za "Novosti" Miroslav Lazović, predsednik UO ULUS-a, koji je zbog puta za Prokuplje, gde je prevozio izložbu Dobrog Stojanovića, kako objašnjava, otišao iz galerije na Malom Kalemegdanu, neposredno pošto je i on upozorio Radoičićevu da će zbog skidanja slike sa izložbe mimo statuta dobiti prijavu. - Radnike obezbeđenja sam pre odlaska instruisao da ne primenjuju nikakvu silu. I protiv Aslanija ćemo podneti prijavu, ali o tome ne odlučujem sam.

Prema Lazovićevim rečima, za danas je zakazan sastanak UO sa koga će biti izdato saopštenje. Ono na šta Lazović aludira da je "albanski ritual", odnosi se na radnje koje je iza onižeg paravana-transparenta, Aslani vršio posle velike nužde. Na Tanjugovom snimku se vidi kako uzima flašu vode, a potom toalet papirom briše ruke.

Umetnica Vesna Marković, koja se slučajno zadesila ispred "Cvijete", smatra oba čina sramotnim i uvredljivim, iako nije neposredno prisustvovala Aslanijevom "performansu". Ona je ušla i u dijalog sa svojom koleginicom, jer joj je, kako kaže, i pored četrdeset godina bavljenja umetničkim radom, neshvatljivo da neko samoinicijativno skida sliku sa postavke.

- Takvim postupkom ugrozila je i radnike koji obezbeđuju dela i za njih su odgovorni - objašnjava Markovićeva. - Rekla sam im da su politički izmanipulisani. Zbog onoga što su uradili trebalo bi da budu izbačeni i iz pecaroškog, a ne umetničkog udruženja.

Radikalno delovanje dvoje "performera", ma kakve motive i ciljeve imalo, ruši granice umetničkih i ličnih sloboda. Ali, i njima samima to se vraća kao bumerang, jer se spektar tumačenja onog što su uradili širi na političku, versku ili nacionalnu pozadinu. Jer, od Žarijevog merde, kojim počinje "Kralj Ibi", do isporučivanja merde ispred "Cvijete", prostiru se svetlosne godine. Ipak, učinjeno je.

ZA KOMUNALCE

PREMA mišljenju Vesne Marković, podizanje temperature pred Skupštinu ULUS-a, deo je igre oko samog Paviljona "Cvijeta Zuzorić".

- Godinama unazad, malim izdvajanjima za aktivnosti galerije, ali i na druge načine, na delu je pokušaj da se ULUS proglasi nekompetentnim za upravljanje ovim prostorom i da se on dodeli nekom drugom.

Slikar i bivši predsednik UO ULUS Zoran Čalija, smatra da je čitav slučaj u nadležnosti komunalne policije: "I kada se pas opogani, vlasnik mora da plati kaznu."

IZA PARAVANA

U izjavi Tanjugu, Aslani je, uz tvrdnju da je svojim performansom "osvežio sadržaje ULUS-a ", pozvao članove da dođu na Skupštinu udruženja, da ne bi drugi odlučivali umesto njih.

- U ovom momentu ULUS je poput tvrđave koja ima neke paravane oko sebe. Kada se ti paravani sklone, ostaje g... - kazao je Aslani.