PREMA ocenama znalaca, somborsko Narodno pozorište (koje je nedavno proslavilo 135 godina postojanja), najbolja je domaća teatarska kuća izvan Beograda već decenijama, a kreativnim uzletima neretko prevazilazi i ostvarenja prestoničkih ansambala.

- Danas je to kuća sa 45 zaposlenih, od kojih je 11 stalnih članova ansambla. Učestvujemo na svim važnim festivalima i pratimo trendove, uz saradnju sa najznačajnijim domaćim rediteljima - naglašava Mihajlo Nestorović, upravnik.

U minuloj godini učestvovali su na više od 20 festivala širom Evrope i to sa šest različitih predstava, i pobrali aplauze i nagrade.

On još dodaje da su glumci posvećeni poslu, te da na probe svi dolaze spremni i da nema mnogo izostajanja. Sve to daje i dobar rezultat, pa zato poznati reditelji vole da dođu i da rade ovde, objašnjava upravnik, inače i sam akademski glumac.

Nestorović tvrdi da je Sombor i u najteže vreme protekle decenije zadržao građanski duh.

PROČITAJTE JOŠ: Sombor: Pola grada čeka pred blagajnom


- Godišnje odigramo oko 130 predstava, a ostalo na gostovanjima. Na repertoaru pozorišta trenutno je dvadesetak predstava. Ovde se uvek znalo ko u kojoj loži sedi, gde je čije mesto. Ako u gradu sa nešto više od 50.000 stanovnika imamo godišnju posetu od skoro 26.000 gledalaca, to je pravi fenomen. Svetski prosek je do pet odsto, naše predstave, praktično, gleda pola grada - ponosan je Nestorović.

U prethodnoj sezoni imali su pet premijera, a isto toliko planiraju ove godine. Tu su, naravno, i gostovanja drugih pozorišta na somborskoj sceni. Ove godine održana je jedna premijera, "Kad bi Sombor bio Holivud", projekat Kokana Mladenovića, inspirisan dramom Radoslava Zlatana Dorića. Do polugodišta biće priređene još dve premijere, a do kraja godine - još dve.

Inače, teatar ima dve scene - veliku i malu scenu sa 300 mesta i Studio 99, sa devedeset i devet mesta.

Mihajlo Nestorović / Foto J. Bekić


UZAJAMNO POSIPANjE CVEĆEM

- POZORIŠNI maraton je nesvakidašnja manifestacija u Somboru, kada glumci, želeći da se oduže vernoj publici na kraju sezone, u junu igraju bez prestanka tri dana i dve noći. To traje već dve decenije, a svaki maraton se završava "cvetnim udarom", međusobnim posipanjem cvećem publike i glumaca - ističe Nestorović.