Mehmed-paša Sokolović podigao Srbe iz pepela

N. Janković

09. 12. 2017. u 09:12

u Andrićevom institutu u Višegradu održana tribina o životu i delu Mehmed-paše Sokolovića. Ković: Obnova Pećke patrijaršije ključna. Demir: najpouzdaniji sultanov čovek

Мехмед-паша Соколовић подигао Србе из пепела

Gost Enes Demir i Emir Kusturica kao domaćin skupa

U paradoksima su skrivene najveće istine: usred najmasovnije islamizacije na ovim prostorima Mehmed-paša Sokolović je srpskom rodu vratio izgubljeni nemanjićki identitet i svest o poreklu. Obnavljajući Pećku patrijaršiju 1557. godine, pravom demografskom eksplozijom proširio je granice srpskog etničkog prostora do Budima, a naciji bez sopstvene države - obezbedio je opstanak u svim potonjim vekovima. Dragocena saznanja o nedovoljno rasvetljenoj ulozi sultanovog velikog vezira u srpskoj istoriji, na tribini u Andrićevom institutu u Višegradu, izneli su istoričari iz Turske i Srbije, mr Enes Demir i prof. dr Miloš Ković i direktor instituta Emir Kusturica.

- Znamo da je Mehmed-paša, kao Bajo iz Sokolovića (tur. Šahinoul - selo sokolovih sinova) kod Ruda i pripadnik srpskog plemstva, sa 18 godina iz Mileševe odveden u janičare. Primio je islam i postao veliki vezir. Mehmed-paša pripada turskoj i srpskoj istoriji, a za nas je obnova Pećke patrijaršije, kada je bio treći vezir, ključna. Za patrijarha je postavio Makarija Sokolovića, svog bliskog srodnika. I sledeća tri patrijarha do 1586. su iz porodice Sokolovića. Zavičaju se vraćao kroz zadužbinarstvo gradeći ćupriju na Drini i džamiju u Sokolovićima, a na dvoru je okupljao familiju i zemljake - ističe Ković. - U pohodima se oslanjao na Srbe, zauzvrat im je obnovio Patrijaršiju, u vremenu kada je crkva jedini čuvar identiteta "srpskog otečestva". Paradoksalno, od smrti Mehmeda Osvajača do smrti Sulejmana Veličanstvenog, od 1480. do 1566. u vreme najveće islamizacije, uz pojačan pritisak rimokatoličkog sveta na Srbe, Patrijaršija se obnavlja, a pašini rođaci Sokolovići vladaju od Budima do Hercegovine.

U turskom pohodu na rimokatolički svet, Srbi popunjavaju prazan prostor. Turcima su potrebni demografski i ekonomski. Uređen sistem značio je sigurno ubiranje prihoda. Tako je Patrijaršija plaćala berat 2.000 dukata godišnje, a Srbi na ogromnom prostoru uzimaju porez i od katolika i od protestanata.

Foto Vikipedija Mehmed-paša Sokolović

- Makarije postaje patrijarh svih Srba, "pridržava presto srpske zemlje, opšti je otac, učitelj i patrijarh Srbima i Bugarima, zapadnog primorja i severnih strana". Dodeljuje mu se, dakle, titula srednjovekovnih srpskih vladara. Granice srpskog etničkog prostora su proširene u pravoj demografskoj eksploziji. Dobijamo unutrašnju samoupravu. Obnovljena je kosovska, zavetna zajednica, srpska nacija kao zajednica vere, kulta, predanja. Podižu se novi manastiri na teritoriji Osmanskog carstva. Sve to, u vremenu kada državu nemamo - naglasio je Ković.

Bajo iz višegradskog kadiluka, Srbe je podigao iz pepela. Istovremeno, tursku osmanlijsku imperiju učinio je najjačom svetskom silom.

- U celokupnom osmanskom carstvu, Mehmed-paša Sokolović je po važnosti druga ličnost, iza sultana. Istražujući njegovo etničko poreklo, u izvorima nalazimo da je njegovo ime bilo Bajo i da je Srbin iz redova srpskih despota. Većina dokumenata navodi da potiče iz pravoslavne porodice i da se u Mileševi obrazovao i radio. Regrutovan je 1521. Venecijanskom konzulu se poverio da je u manastiru, sa 18 godina "pevao religiozne pesme visokim glasom" - izneo je dragocene podatke mr Enes Demir iz Generalne direkcije državnih arhiva Republike Turske. - Bajo je sultanu Sulejmanu Veličanstvenom odveden u jedrenski saraj. Podvrgnut je Mehmed-paša oštroj vojničkoj disciplini, a zatim ide u Kapisaraj, gde je dobio najbolje obrazovanje. Ubrzo ulazi u unutrašnju dvorsku službu. Postaje najpouzdaniji sultanov čovek, prati ga na pohodima, obavlja poverljive misije diplomatske prirode. Kao glavni zapovednik pomorskih snaga, tursku flotu preuredio je u najveću silu tog vremena i zaslužan je za najveće vojne trijumfe Osmanlija - kaže Demir.

Ženidbom sa Ismihan, ćerkom sultana Selima Drugog, njegov uticaj raste. Glavni komandant celokupne osmanske vojske protiv Habzburške monarhije, sa 60 godina postaje veliki vezir - prvi činovnik Osmanskog carstva. I prvi na ovom položaju koji nije rođenjem musliman.

Demir je u Višegrad doneo i dva dokumenta: odobrenje za popravku mosta na Drini iz 1860. i naredbu da se u ime sultana izgradi džamija u Sokolovićima. I govorio je kako je najveći trag u istoriji osmanlijske imperije, ostavio jedan Srbin.

Foto O. Radošević / Odobrenje za popravku mosta na Drini

VEČE PRED SMRT

NAKON što je 1574. uništio špansku mornaricu, velikom veziru Sokoloviću nazire se kraj. Umire sultan Selim, a na vlast dolazi Murat Treći.Posle 12 godina na mestu velikog vezira, potčinjeni veziri mu postaju neprijatelji i rivali. Prema jednom izvoru, 1579. godine "jedan bosanski ludak kome je paša činio mnogo dobročinstva, rekavši da treba da preda molbu" prilazi paši. Tada mu zabija jatagan u grudi. Sokolović nije odmah umro. Večeri pred smrt, od Hasan-age koji mu je čitao istorijske knjige, tražio je priču o stradanju Murata Drugog u Kosovskom boju. Tada je rekao: "Bože, podari i meni ovakvu smrt." - navodi Demir dragocene podatke iz osmanlijskih arhiva. - Postoji i zapis da je jedan derviš bio unajmljen za atentat na velikog vezira, da bi osvetio ubistvo šeiha tog derviškog reda.

KUSTURICA: UNIVERZALNE VREDNOSTI

- Istoriju moramo posmatrati kao zbir sintetičkih svojstava gde nije sve crno-belo. U prošlosti tražimo ohrabrenje, a naći ćemo ga u liku Mehmed-paše Sokolovića. Opština Višegrad je jednu donaciju pretvorila u spomenik velikanu, jer postoje univerzalne ljudske vrednosti koje sežu iznad običnog života, ostavljajući duboke tragove, kao što se dogodilo sa ćuprijom. Danas preživljavamo zahvaljujući toj lepoti. Mehmed-paša je završio kao i mnogi ubodom noža u leđa, a obezbedio je opstanak Pećke patrijaršije, dok je njegov brat sačuvao Mileševu - ističe Emir Kusturica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

lana istorija

09.12.2017. 10:29

Jao taj Kusturica je opasan po Srbe sa svojim farisejskim lazima. Btw Nemanjici su bili Albanci - Nemani (kako ih zovu u Grckoj) - Nimani (cesto prezime na Kosovu)

Budala

09.12.2017. 20:59

@lana istorija - I Skoti su porijeklom Albanci posto im se zemlja zvala Alba, a Britanska ostrva su bila Albion, tako da su Englezi porijeklom Siptari. Po Albancima su i Alpe dobile ime, to je pogresan izgovor. Ne kaze se alpinista, nego albinista. Albanci su osnovali Rimsko carstvo, sto objasnjava zasto je krempita bila omiljeni slatkis Rimljana (doduse ovu tajnu Vatikan krije kao zmija noge). Takodje, i Sloveni su porijeklom od Albanaca, sto objasnjava zbog cega je Albanija prekrivena slovenskim toponimima.

Logic

10.12.2017. 14:24

@lana istorija - Pa da dodam još nešto za "Budalu" : pojam "albino" je zbog onih koji gledaju "belo" tj. iz malog mozga, a albanci su otkrili Ameriku i prvi je naselili, pa je tako po njima grad Albany administrativna glava države New York.

vh

09.12.2017. 10:39

Mnogo toga ne znamo niti nam je dozvoljeno da znamo, a Bajo (Mehmed Pasa) je sigurno bio jedan od najznacajnijih licnosti u srpskoj/slovenskoj istoriji. On je bio nas spasitelj u vreme kada su, prevareni Nemanjici od strane zapada, usli u nepotrebni sukob sa jakom Turskom po nagovoru Vatikana. Tacno je i da je bio najznacajniji i za turke, a posle njegove smrti i Turska je polako propadala i postala pakao za potcinjene.

Сизиф

09.12.2017. 12:21

Да ли бисте могли да прецизирате око тог разбијања шпанске морнарице? Пошто у том периоду само налазим битку на Лепанту, 1571., где је победила Хришћанска Лига.

Edib

09.12.2017. 12:46

A danas su svi Srbi okrenuti Vatikanu, u prvom redu njihova SANU i crkva, a za njima i cijeli narod... :/

Анти Антифа

09.12.2017. 15:17

Обратите пажњу,Турски питописци и хриничари не спомињу шиптаре до 1860!Тада су и доведени из Азије на ове простере.Турској је требао одан а неписмен народ који безпоговорно извршава турске нлоге

bubule

09.12.2017. 15:32

Odlicno. Istorija ne pocinje s komunistima ili s Nemanjicima ili sa Kosovskom bitkom. Dobro je da smo se sjetili da u nju ukljucimo i period pod Rimom i evo sad i pod Turcima. Mi smo opstali, izdrzali i imamo istoriju. Ona velika rupa u nasoj istoriji koja se odnosi na period pod Turcima se sada smanjuje. Dio zasluge za ove ide i istoricarima kojim se mnogi rugaju, a ne bi trebali. Ta rupa je znacila brisanje nas samih i otvarala prostor za mnoge probleme u buducnosti.

ranko75

10.12.2017. 14:03

@Branislav - To sto mi nismo spremni da prihvatimo srbe druge vere kao srbe ih je sve ucinilo nasim neprijateljima,a da smo ih prihvatili samo bi mali deo bio nas neprijatelj.Nije vazno sta je uradio njegov predak,vazno je da ga prihvatamo i on je sa nama a ne protiv nas.Ima mnogo nacija u kojima su po 2 vere i slazu se a mi sve skartirali i okrenuli protiv sebe.To je kao kada ti se cerka uda protiv tvoje volje,ili je silovana, a ti je se odreknes i ne primas u kucu.Prica o bludnom sinu je kao za nas pisana.

ranko75

10.12.2017. 14:09

@Branislav - Zasto bi se vratio? A sta ako je zavoleo njihovu veru? On je ocito voleo srbe, ali mogao da voli jos nesto i nekoga. Mogao je da voli i Tursku, turke i islam, uz to sto je dokazao da je voleo srbe i njihovu crkvu. Ne moze da to shvati neko ko voli samo sebe, ali ima ljudi koji vole druge i drugacije. Voleti sebe nije greh, ali ne voleti nikoga drugoga i drugacijeg je greh. Sta ce nama covek koji uvek moze da promeni veru,on sam ne zna u sta veruje.

Milan

09.12.2017. 19:05

Овај што каже да су Немањићи Албанци је класична бузга . ..

ranko75

09.12.2017. 21:07

Treba uvesti orden "Mehmed pase Sokolovica", koje treba davati onima ljudima koji su ucinili nesto znacaja za Srbiju, a da su njihovi preci poreklom srbi i promenili veru i ne pisu se vise kao srbi. To su oni,ciji preci su se odrodili, ali on (njihov potomak) cuje "zov krvi" i nas prihvataju kao svoje,to jest osecaju se da su "nasi" i ako druge vere. Takve treba dobro nagraditi uz orden i placem za kucu, jer nisu bili duzni nista a ucinili vise od onih koji su duzni.To je zasluzio i Kusturica

Kojadinka

10.12.2017. 09:25

Procitajte roman Mehmed pasa Sokolovic Veliki Vezid Dusan Baranin. Covej je sve napisao davnih godina ali ga nisu dali u javnost...reko Broz...

floyd

10.12.2017. 11:49

Наравно да наш народ није добио праве информације од комуниста, који су крили и затирали истину. Истина је сада на дохват руке, само треба ући у најближу библиотеку. Такође сви смо учили историју по школи коју представља проф Владимир Ћоровић, односно ,,немачкој школи,, али то је истина око 8о %. Можда треба да ипак прочитати и шта нам каже професор Јован Деретић! Можда би на тај начин добили сазнања о СКРИВЕНОЈ ИСТОРИЈИ СРБА.