Mehmed-paša Sokolović sazidao crkvu na majčinom grobu

J. MATIJEVIĆ

05. 02. 2014. u 21:32

Mnogobrojni žitelji Priboja veruju da je Mehmed-paša Sokolović u Poblaću sazidao crkvu na grobu majke. Navodno, njeno grobno mesto je kod ulaza u crkvu koja ima mnogo tragova islamske arhitekture

NAMERA prote Stevana Gagića iz Dalasa da obnovi crkvu Mehmed-pašinoj majci u Sokolovićima kod Rudog, o kojoj smo pisali u prethodnom broju, podstakla je mnogobrojne žitelje Priboja i okoline da se jave našoj redakciji sa zanimljivom pričom o Crkvi Svetog arhangela Mihaila u Poblaću.

Po očuvanom narodnom predanju, crkvu je u ovom pribojskom selu, na grobu majke za koju tvrde da se zvala Anđelija, podigao Bajica Bajo Nenadić u vreme kada je bio veliki vezir Otomanskog carstva. Istovremeno je, kažu, u Sokolovićima podigao džamiju ocu Dimitriju, koji je prešao u islam, pošto su Bajicu odveli kao danak u krvi.

- Nigde ne postoji pisani trag da je Mehmed-paša Sokolović ktitor crkve u Poblaću, ali žitelji ovog kraja duboko veruju u predanje da jeste i da je grobno mesto njegove majke desno od ulaza u crkvu - kaže za „Novosti“ Savo Derikonjić, direktor Zavičajnog muzeja u Priboju. - Kao glavni argument obično ističu mnoštvo tragova islamske arhitekture oko svih prozora i vrata, kao i u unutrašnjosti crkve. Čak i laici odmah primete takozvane saracenske lukove tipične za islamsku arhitekturu. Pouzdano znamo da je oko ove svetinje velika srednjovekovna nekropola i da je posle prvobitne gradnje crkva u nekom periodu stradala, a obnovljena je 1833. godine.

Neobičnost crkve u Poblaću, po rečima našeg sagovornika, jeste i zidani ikonostas, što je u ovim krajevima retkost, a verovatno je izgrađen kada i crkva. Osim toga, umesto uobičajena tri, na ikonostasu su samo dva potkovičasta ulaza u oltar, što je, takođe, još jedna enigma.

- Jedina freskoslikana površina u crkvi upravo je zidani ikonostas, na kojem su prikazana poprsja apostola i Hrista, neobična zavesa odnosno draperija sa ornamentima, kao i predstave heruvima unutar oltarskih prolaza. Osobene stilske odlike fresaka teško je pouzdano datirati, pa se procene oslikavanja kreću od prvih decenija do sedamdesetih godina 16. veka - kaže Derikonjić.


IKONA “JERUSALIM VIŠNIH“

Čitalac „Novosti“ iz Krajčinovića blizu Poblaća, koji nam se u sredu javio, kaže da narod s kolena na koleno prenosi i zanimljivu priču o ikoni „Jerusalim višnih“, koja je bila u poblaćkoj crkvi, a sada je izložena u Riznici manastira Mileševe, odnosno Eparhijskom muzeju. On tvrdi da mu je deda pričao kako je ikona urađena po amanetu Mehmed-paše Sokolovića, ali da je u hram doneta mnogo godina posle pašine smrti. Od istoričara umetnosti, pak, saznajemo da je zaista reč o vrednoj i prepoznatljivoj ikoni odnosno triptihu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Jabre

05.02.2014. 21:43

Мој кум генерал каже да је Соколовић позивао Аустријску војску да напанде када је Турска била уздрмана али да су они одустали од тога.

Srdj

05.02.2014. 23:11

@Jabre - To je moglo da bude samo dvaput, ili posle bitke kod Lepanta, ili posle SUlejmanove smrti. Imajuci u vidu da je bas Mehmed, tad kapudin pasa, za pola godine obnovio carsku flotu, otpada prva opcija. Onda je moguca samo ova druga. No, zaista ne znam da li je tako nesto bilo jer zvanicno tako nesto nikad nije uradio. A, bitno je, krio je sultnovu smrt da se ne uznemiri narod i da se lakse prenese vlast. Tako da je i kod ove situacije sumnjam da je tako nesto uradio.

Jabre

06.02.2014. 09:17

@Jabre - Можда је реч о миту као код многих ствари у историји, у сваком случају је био занимљива личност. И помогао је доста свом народу и ако је био у позицији да помаже само себи.

Srdj

06.02.2014. 12:41

@Jabre - Nije bio savrsen, po pitanju pomoci Srbima. Prvo, nije on obnovio Pecku patrijarsiju, ve Rustem pasa 1566. godine. Mehmed je tek kasnij epostao veliki vezir. Drugo, kad je postao ''premijer'' doneo je ukaz o izvanrednoj naplati od crkava i manastira za zemlju koju koriste, a koja po kanunu drzave pripada sultanu dok je podanici samo koriste, zbog cega je skoro pola crkava i manastira zatvoreno. Preziveli su jedino veci manastiri, ali su se zaduzili kod grckih trgovaca za sledecit nekoliko vekova

Stefan

06.02.2014. 17:05

@Jabre - Srdj 06. februar 2014. 12:4:ma nemoj!...Njegov brat Makarije Sokolović bio je patrijarh i radio u Pećkoj patrijaršiji....

Arhiv

06.02.2014. 22:25

@Jabre - Bio je pokušaj savojskog vojvode Karla Emanuela I za križarski pohod protiv Turaka.Dubrovčani su trebali bili logističari tj brodovljem prevoziti potrebno oružje U arhivi grada ima dosta podataka o tom pokušaju.Međutim dubrovčani su imali izuzetne odnose sa osmanlijama u trgovini i tako spriječili taj pokušaj.Jedini su mogli uplovljavati u Crno more pod zastavom Sv.Vlha.Miho Rastić i njegov brat Jakov.Spada u neugodnu međunarodnu krizu.

Srdj

07.02.2014. 01:05

@Jabre - Stefane, nisi istoricar pa ne izmisljaj. Mehmed nije bio veliki vezir 1566. godine vec Rustem pasa, te kao takav nije imao ovlascenje da obnovi Pecku crkvu. Drugo, Makarije nije bio njegov brat. Postojala su dva Makarija, jedan je bio Sokolovic, drugi episkop u Smederevskom sandzaku (ili ti Beogradskom pasaluku), pa je izvedene pretpostavka da su te dve osobe jedna iako nema dokaza. Stvar je da se samo ponavljala ta pretpostavka dotle da svi veruju da je sigurna istina, sto nije slucaj.

Mex.

06.02.2014. 04:28

@abc - abc @ Hvala , tek mi je sada postalo jasno , zasto su ranije po nasim selima konjima davali ime " Vezir "

Jelka

06.02.2014. 07:56

@abc - Istina. Ali je nepobitno da su u najtežim vremenima našu veru očuvale žene. Hteli vi to da verujete ili ne.

Vlatko Vojnonic

06.02.2014. 04:48

Gospodin prota Stevan Gagic nije iz Dalasa vec iz Feniksa, Arizona, licno dobro poznajem tog dobrog I plemenitog coveka koji mi je pomogao preselivsi me iz bedne erije zapanog Feniksa gde su nas smestili kao izbeglice iz Bosne, I kasnije ( selo Cestobrodica kod Pozege gde su moja deca,supruga I moja stara majka cekale na mene ako izadjem ziv iz logora, sabirnog centra za Srbe u Gorazdu iz koga sam nakon dve speo pobeci 6. maja 1994). Poznajem I njegovu suprugu Nadu kao I njihovu decu Vladimira

miloš

06.02.2014. 07:58

Uknjizi Mehmed Paša Sokolović je opisana izgradnja ove crkve i tačno se navode izvori da je crkvu u Poblaću izgradio majci koja nije htela da pređe u islam i džamiju u sokolovićima. Nema nikakvih nagađanja istina ovu crkvu je sagradio majci sin, a to se prenosi vekovima s kolena na koleno. Crkva je imala ogromno zemljište a danas samo portu

БАТАМАРЕ

06.02.2014. 11:38

Њему сигурно није било лако ни када је био најмоћнији. А да је памтио мајку и православље, памтио је сигурно. ..

Tihomir Jeftic

06.02.2014. 16:58

gospodine novinar: zasto pojma nemate??????Mehmed pasa sokolovic je otisao u istambul kao tinejdzer a ne kao malo dijete(tzv.danak u krvi).Kad je u Istambulu postao "Neko" povukao je i brata (UMro kao begler beg Vlaske-sada mislim Moldavija) begler-beg nesto kao GUVERNER.Posle smrti majke povukao je i oca u Istambul-ali otac NIJE prelazio na islam(nema nidje zapisano)..Otac je zivio povuceno i tiho i tako i umro...Gospodine NOVINAR nemojte citati samo WIKIPEDIJU 50 % je laz ...

bager

06.02.2014. 19:21

@Tihomir Jeftic - Wikipediju moze svako pisati ,niko ne kontrolise istinitost ,sve je zasnovano na poverenju i savest pisca,

БАТАМАРЕ

07.02.2014. 10:30

@Tihomir Jeftic - Е мој Тихомире, ево историја каже да је отац прешао у ислам па од Димитрија посто неки Џелалудин како год. Ево ти данас у Новостима.

Ustanak

07.02.2014. 12:45

"vojska se turska napuni Hercegovinom;na mlogim nistim pobi se sa ustašama koji turskoj vojsci mlogo kvara činjaju i Turci ih ne mogu svladati,jer u ovim kršovitim mistim imali su dosta zaklona od turske sile".Ustanak pod vodstvom vojvode don Ivana Musića.Zapisi fra jake Btića.19.lipnja 1875 mjesto Dračevo kod Čapljine.

Vezir

07.02.2014. 14:10

Vezir Mehmed paša Sokolović je poslao glavu hrvatskog bana Nikola Šubić Zrinski svom bratiću budimskom paši Mustafi ka su Hrvati uspjeli odbiti tursku silu koja je po šesti put krenula u osvajanje Beča sa 100 000 vojnika i 300 topova.

Ivo

20.01.2016. 16:24

Mehmet pasa Sokolovic je bio iz Pive, iz sela Bezuje, porodica Gagovic. Ta porodica je dala 4 patrijarha.