LjUBOVIJA - Mladi umetnik Bojan Grujić, akademski vajar, iz Ljubovije predstavio se na festivalu rezbarenja u ledu pod nazivom „Ledena dežela“ koji se održava petu godinu zaredom u Ljubljani.

Bojanov kolega Miro Rismondo, jedan od organizatora te kulturne svetkovine, videvši njegove radove pozvao ga je, još pre nekoliko meseci, u Ljubljanu.

Festival se održava u zatvorenoj hali Vodno mesto Atantis, a za posetioce će biti otvoren od 30. novembra 2017. godine do kraja februara 2018. godine, gde će skulpture biti čuvane na minus pet stepeni Celzijusovih, kako bi se što duže održale. Izrada figura je trajala je od od 13. do 19. novembra.

Tema festivala su bića iz narodnih priča-mitologije. Bojan je pravio skulpturu Kosmodeja šumskog duha narodnih bajki Lužičkih Srba. Skulptura je visoka oko tri metra od kristalno prozirnih blokova leda. Skulpture se rezbare istim tehnikama kao što se rezbari drvo.

PROČITAJTE JOŠ - Đinđićev život bio kao "Strela"


Umetnika i njegov rad su posetile ambasadorka Srbije u Sloveniji, Zorana Vlatković, i sekretarka Milica Pavlović.

- Bojan je predstavio svoje veštine, sebe kao umetnika, svoju zemlju i mesto odakle potiče na ovaj lep način. Sa sobom je poneo promotivni materijal Turističke organizacije opštine Ljubovija, koji je bio dostupan umetnicima koji rade, a moći će da ga pogledaju i posetioci izložbe - kažu u TO Ljubovija.