SVEČANA akademija povodom 30 godina rada Vukove zadužbine održana je danas u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. O značaju zadužbine i dela Vuka Stefanovića Karadžića govorili su predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić, patrijarh Irinej, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, Miodrag Maticki i Boško Suvajdžić.

- Vuk je u naš nepokretni mentalitet uneo energiju i preporod, skinuo mnoge velove samozavaravanja, uvodeći nas u prostore šire evropske civilizacije - rekao je Kostić. - Ima i među našim savremenicima onih koji i dalje govore o šteti nanesenoj zbog Vukovog suviše odlučnog odstranivanja slavenosrpskog udela, često previđajući da je i sam Vuk bio na putu da se oslobađa od vlastitog dogmatizma, ali i da nam otkriva najdragoceniju našu jezičku stvarnost. Njegovo delo jezičke reforme se ne može završiti jer je usmereno da traje i da se neprekidno bogati. U toj tajni je svrsishodnost zadužbine.

PROČITAJTE JOŠ: Proglašeni dobitnici nagrade Vukove zadužbine


Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Vukovoj zadužbini Orden Svetog despota Stefana Lazarevića, koji je Matickom i Subašiću uručio patrijarh Irinej.

- Koliko je Vuk bio važan u svoje vreme toliko je isto važna i ustanova koja nastavlja njegovo delo u vreme kada borba za ćirilicu nije ništa manja nego u njegovo vreme. Uloga i zadatak Vukove zadužbine je da održi i sačuva pismo Vuka Karadžića - kazao je patrijarh Irinej.

Ministar kulture Vukosavljević je naglasio da je Vukov jezik, pastirski i narodni, protekom vremena jačao i postao razbokoreniji, savršeniji, ubedljiviji i jasniji, te da je pregalništvo Vukove zadužbine u oblasti zaštite i čuvanja uspomena na Vukovo reformatorsko delo uporno, mukotrpno i hvale vredno.

Prisutni u sali SANU mogli su videti film RTS-a o osnivanju Vukove zadužbine iz 1989. godine i čuti pevačku grupu "Moba".

POVELjE

POVELjE Vukove zadužbine dodeljene su patrijarhu Irineju, episkopu Teodosiju, akademiku Nadi Milošević Đorđević, Drašku Ređepu, Slobodanu Grubačiću, Radmili Milentijević, Radomiru Putnikoviću, Vidoju Petroviću, Borislavu Šokčeviću, Ljubici Menezić, Zoranu Kolundžiji i IK "Prometej", Veri Sekulić i posthumno Golubu Dobrašinoviću.