Blogerke protiv pisaca

D. Bt. - D. B. M.

28. 10. 2017. u 07:22

Da li sjaj štandova i pomama za internet zvezdama bacaju senku na Beogradski sajam. Pištalo: Ne smeta mi vriska

Блогерке против писаца

Foto A. Stevanović

KAD god dođem na Sajam knjiga, uvek se osećam kao dete u poslastičarnici: ne znam šta bih pre video i probao. Uvek se začudim tom izobilju, u kome svaki posetilac može da nađe knjigu za sebe. Ne smeta mi ni cika ni vriska mladih oko pojedinih popularnih pisaca i blogerki.

Ovo za naš list kaže Vladimir Pištalo, i podseća na reči Ive Andrića - da stari ljudi treba da se jako paze da ne osuđuju mladost, ali isto tako da joj se ne udvaraju.

- Ono što nedostaje našem sajmu jeste veće prisustvo poznatih pisaca iz sveta, što nije neostvarivo, ali se takvi gosti moraju pozvati i po godinu dana ranije. Naša stalna mana je nedostatak dugoročnijeg planiranja.

Kao i Pištalo, i prevodilac Branko Anđić živi na dva kontinenta i imao je prilike da poseti razne sajmove knjiga u svetu:

- "Šareni" i blogeri prisutni su na svim većim smotrama knjiga. Pre nekoliko godina u Argentini je blogerka Joana Sančez bila u centru pažnje ne samo u svojoj zemlji već i na međunarodnom planu. Kod nas je taj fenomen relativno nov, ali ne bi trebalo da nas brine jer je reč o jednom paralelnom toku koji nikako ne može da bitno utiče na književnost i kulturu.

Pisac Đorđe Pisarev ovo sagledava kao "danak vremenu", koji je, prema njegovom mišljenju, pozitivan:

- Meni ne smeta ta vrsta lake literature jer njihovi sadašnji poklonici jednog dana mogu da postanu i čitaoci ozbiljne književnosti. Uostalom, bolje da trče za blogerkama nego za muzičkim zvezdama. Dakle, Beogradski sajam knjiga je vašar obilja koji pruža razne mogućnosti, i u kome knjiga nikako ne može biti ugrožena.

Vladimir Pištalo Foto M. Anđela

Svaka tehnološka inovacija primenjuje se u svakodnevnom životu, pa i u kulturi i izdavaštvu, napominje pesnik Đorđo Sladoje i objašnjava:

- Ne vidim načina kako bi se pisac tome suprotstavio osim da piše dobre knjige i stiče nove čitaoce. Ne razumem zbog čega se i na koji način forsira i reklamira ta nova "moda" koja može da postane i glavni tok naše kulture. Kada je o samim takvim delima reč, takođe ne razumem u čemu je "kvaka". Jedino se nadam da će se njihovi poklonici ipak okrenuti drugoj vrsti literature i da će se oni koji danas histerišu jednoga dana tome smejati.

Milisav Savić Foto M. Anđela

Po mišljenju Milisava Savića, Sajam je ove godine grandiozan, gotovo epski:

- Obišao sam mnoge sajmove u svetu, bio sam u Frankfurtu, ali je ovo jedan od najboljih. Svaka knjiga ima svog čitaoca i ne mogu ni ja niti bilo koji drugi pisac koji sebe smatra ozbiljnim da tražim od čitaoca koji voli laku literaturu da čita moje knjige. Ali ne može ni neki pisac popularne književnosti da traži od nekog vrlo obrazovanog da čita njegova dela. Nisam protiv popularne literature.

Komentarišući veliko interesovanje za blogere, Savić kaže:

- Objavio sam priču u elektronskom časopisu i imala je 3.000 pregleda, a tiraži mojih knjiga su oko 500 primeraka. Uveren sam da će internet uticati ne samo na čitaoce već i na književnu formu. Ko zna kakav će biti roman za 100 godina jer će sigurno novi mediji uticati na to. Pritom, nikako se ne treba plašiti nove književnosti. Mislim da će nova književnost izbrisati granice između poezije, proze, eseja, priča...

Tinejdžeri u četvrtak pohrlili po potpis "jutjuberke" Jane Dačović

STARIJI OD BEČKOG

SAJAM knjiga u Beogradu veći je od bečkog i ima dužu tradiciju - kaže Barbi Marković, književnica srpskog porekla koja već deceniju živi u austrijskoj prestonici, a juče je potpisivala svoju knjigu "Superherojke" na štandu "Arhipelaga". - Sajam u Beču postoji tek nekoliko godina, a beogradski je veliki međunarodni sajam. Dugo nisam bila na ovoj manifestaciji knjige. Sličan je kao prethodni sajmovi, samo je šareniji.

NOVINARSKE NAGRADE

LAUREATI tradicionalnih novinarskih nagrada, koje se ove godine dodeljuju 23. put, biće proglašeni danas. Priznanja se dodeljuju najboljem izdavaču i izdavaču koji ima najprofesionalniji odnos prema novinarima, a na osnovu glasova koje daju akreditovani izveštači izdvajajući po tri najbolje i tri najprofesionalnije kuće. Svečano uručenje je u nedelju pola sata pre primopredaje "Otvorene knjige".

Nagrade čine povelje i likovni radovi, darovi slikara Dragana Stojkova i Dace Mar. Novinarska komisija radi u sastavu Dragan Bogutović ("Večernje novosti"), Tatjana NJežić ("Blic"), Marija Miljević Rajšić (RTS) i "Meliha Pravdić (Radio Beograd).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Косингас Гаврило

28.10.2017. 09:16

Око појаве блогерки на Сајму књига уопште не треба да се узбуђујемо. Оне имају своју популацију читалаца, која нема никакве везе са читаоцима књига. Као што ни књиге њихових блогова немају везе са књижевношћу. На пример, Џејми Оливер је веома познати кувар, и његови кувари се продају широм света у огромним тиражима, али то његову књигу рецепата не сврстава у књижевност, нити њега међу књижевнике!