Batin Most sve do Kine

R. RADOSAVLjEVIĆ

utorak, 03. 10. 2017. u 19:09

Батин Мост све до Кине

Vang Cjen ispred Batine figure od svile iz filma "Most"

Vang Cjen, zamenik direktora pekinškog Muzeja filma, o impozantnoj izložbi u Kinoteci: Čuvamo i omiljeni "Valter brani Sarajevo". Srpska kinematografija uskoro će se predstaviti kineskoj publici

JUGOSLOVENSKA kinoteka upriličila je našoj kulturnoj sceni pravi događaj - impozantnu gostujuću izložbu "112 godina kineskog filma", koja je u Beograd stigla posle prikazivanja u Moskvi, Palati nacija u Ženevi, Americi..., i koja predstavlja svojevrsnu istoriju jedne od najbogatijih kinematografija u svetu. Ova izuzetna postavka otvorena je do 8. oktobra.

Gosti Kinoteke bili su predstavnici Kineskog muzeja filma, zamenik direktora Vang Cjen, autorka izložbe Vang Hunhue, stručnjaka iz oblasti filmske umetnosti, koja je i generalni menadžer "Rakurs kompanije" za filmsku i televizijsku kulturu iz Pekinga, i profesorka Ruo Jian Pan iz Instituta za film u Pekingu. Gostovanje ove visoke delegacije deo je šireg kulturnog projekta - nedavno je potpisan Memorandum o saradnji Kineskog muzeja filma i Jugoslovenske kinoteke, pa će se srpska kinematografija uskoro predstaviti u Kini. Kako je za "Novosti" izjavio Vang Cjen, oni su došli sa ovom izložbom kako bi učinili da film postane unutrašnji glas dva naroda i nit koja povezuje zajednička osećanja:


PROČITAJTE JOŠ:
Istorija kineskog filma u Kinoteci

- Iako su Srbija i Kina geografski udaljene zemlje, prijateljstvo dva naroda je ipak duboko i dugo. Naša kulturna saradnja odvija se već godinama, a sada se još više podstiče pravac učvršćivanja našeg prijateljstva, koje će se, nadam se, u budućnosti dokazivati i zajedničkim filmskim koprodukcijama. Sama izložba kreirana je 2015. kao međunarodni projekat, kojim Kineski muzej filma realizuje inicijativu "jedan pojas - jedan put", u cilju razvijanja kulturne razmene na polju kineskog i stranog filma.

Vang Cjen ističe da je Muzej kineskog filma osnovan 2005, kao kineski državni muzej specijalizovan za film, i danas je najveća kinoteka koja trenutno postoji u svetu.

- I zgrada muzeja je najveća te vrste na svetu, ima dvadeset jednu izložbenu salu, šest sala za projekcije, i više od sto četrdeset hiljada predmeta u kolekciji. Muzej je do sada posetilo više od četiri i po miliona domaćih i stranih gostiju, iz preko pedeset zemalja i regija.

U Kineskom muzeju filma od jugoslovenskih i srpskih ostvarenja nalaze se "Valter brani Sarajevo" i "Most", a Vang Cjen je istakao da izložba, uz istorijat kineskog filma čini i omaž našim partizanskim filmovima. On je Jugoslovenskoj kinoteci poklonio figure od svile koje prikazuju scene iz prvog kineskog filma "Bitka na Dingjunšanu", kao i figuru Velimira Bate Živojinovića iz filma "Most".

Sama produkcija u Kini, kaže Cjen, danas je vrlo raznolika, godišnje se proizvede više od sedam hiljada filmova, neki stižu i na najveće svetske festivale, a po zaradi na bioskopskim blagajnama oni su druga produkcija u svetu, odmah posle Amerike.


PROČITAJTE JOŠ:
Nedelja kineskog dokumentarnog filma

ŠOPING MOLOVI

DRŽAVA iz svog budžeta podržava proizvodnju filmova, a 2003. kineski film je doživeo velike reforme. One su omogućile da privatni kapital i razne kompanije u potpunosti uđu u proizvodnju i prikazivanje filmova, što je otvorilo vrata nezavisnoj produkciji - kaže Vang Cjen, ističući da je film u Kini veoma značajna umetnost, i da se ove godine započinje sa projektom art bioskopa, kako bi se publika vratila iz multipleks dvorana po šoping molovima, koje nisu pravo mesto za umetnost.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije