Marko Nikolić: Bolji život mi je bio kao lopta na penalu

V. STRUGAR

15. 08. 2017. u 18:00

Glumac, gost festivala u Vrnjačkoj Banji, o važnosti scenarija. Sjajne priče tavore po fiokama, dok rade razni klanovi i “kuhinje”

Марко Николић: Бољи живот ми је био као лопта на пеналу

Marko Nikolić

U OBNOVLJENOM amfiteataru koji nosi ime filmskog doajena Danila Bate Stojkovića, počeo je 41. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: do 17. avgusta, u takmičarskom programu ovde će biti prikazano četrnaest ostvarenja. Feštu je otvorio film “Zona Zamfirova 2” Juga Radivojevića, a “zavesu” je svečano podigao glumački bard Marko Nikolić.

- Iako sam glumac, za mene je scenario osnovna stvar. Tako je i u pozorištu, dobar komad je osnova svega - objašnjava, za “Novosti”, Marko Nikolić. - Čvrsta, vešto i pošteno napisana priča, dobro izrežirana, garancija je uspeha. Što je bolji scenario, manje je dogovaranja i dodavanja. U prilog tome govori i stav Ace Popovića: “Skratite me koliko god hoćete, nemojte samo da dopisujete!” Uostalom, toliko je reditelja napravilo ingeniozne filmove bez školovanih glumaca, s naturščicima. Nekada su priča i režija dovoljne...

Poznati umetnik ističe da ima puno sjajnih scenarija koji, nažalost, tavore po fiokama, dok na drugoj strani rade raznorazni klanovi i “kuhinje”. Da nije tako, naša kinematografija bila bi mnogo uspešnija. Na pitanje da li kao iskusni glumac “iz prve” uoči dobar scenario, Nikolić kaže:

- Mi glumci odmah ga prepoznamo. U njemu sve ide samo od sebe, lako, pitko, sve ti se čini logično. A onda, u drugom ili trećem čitanju osetiš neku težinu, ozbiljnost. Zamisliš publiku u sali i unapred osetiš da će taj film ostaviti dublji trag... Kad sam prvi put čitao scenario “Boljeg života”, rekao sam sebi: “Marko, dobio si loptu na penalu, biraj ugao u koji ćeš da gađaš!” Slična se priča ponovila i sa “Karađorđevom smrti”...

Umetnički direktor ovogodišnjeg festivala je glumac Marko Živić, koji o značaju scenarija za kvalitet konačnog “proizvoda” kaže:

- Film je sklop deset umetnosti, a scenario mu je temelj. Kakav temelj postaviš, znaćeš da li si izgradio vikendicu, kuću ili soliter! Veoma sam srećan što ćemo videti i šest debitanata, verujem da nam mladost može doneti veliki prosperitet - ističe Živić. - Sledeće godine imaćemo i goste iz inostranstva, scenariste, koji će ovde držati radionice i prenositi iskustva. Inače, sa svojom moći ubeđivanja pokušaću da u narednom periodu stvorim grupe scenarista, kao i reditelja i glumaca. Ako imamo grupu, imaćemo i odličan kvalitet. Jer, neko je bolji u ideji, neko u rečenici, neko u estetici. Svi oni zajedno mogu da stvore sjajan filmski tekst.

Više mozgova, kaže Živić, bolja pamet:

- Kad vidim da sam u nekoj sobi najpametniji, znam da sam pogrešio sobu! Što se umetnici više udružuju, stvara se čvršći temelj i kvalitet.

U tročlanom žiriju koji će odlučivati o nagradama su Feti Dautović, Milan Jelić i Stevan Filipović. Festival se zvanično zatvara uručenjem priznanja i prikazivanjem filma Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, u čast nagrađenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije