Od Korena do Deoba

K. R.

13. 06. 2017. u 06:05

Од Корена до Деоба

Dobrica Ćosić,foto Pr

Predstavljen zbornik o Dobrici Ćosiću, s prošlogodišnjeg zasedanja Kruševačke filozofsko--književne škole

RAZGOVOR o zborniku s prošlogodišnjeg zasedanja Kruševačke filozofsko--književne škole s temom "Od 'Korena' do 'Deoba' - Društvena slika Srbije u 20. veku", održan je u Udruženju književnika Srbije.

Zbornik je posvećen tumačenju književnog dela Dobrice Ćosića i njegovim stavovima o književnim i političkim kretanjima u srpskoj kulturi i društvu tokom prošlog veka. U živom i dinamičnom izlaganju, o zborniku su govorili Slobodan Kanjevac, Zoran Avramović, Petar Pijanović, Predrag J. Marković, Marko Nedić i Ana Ćosić.

Istaknut je veliki značaj koji je Ćosić svojom imaginativnom i polemičkom slikom protivurečnih kretanja srpskog društva tokom celog prethodnog veka ostavio u nasleđe našoj kulturi i književnosti. Takođe je naglašeno odsustvo aktuelne kritičke recepcije njegovog dela i, zauzvrat, istaknut veliki odjek koji ono i dalje ima kod današnjih čitalaca.

Drugi deo predstavljanja zbornika bio je posvećen antropološkim temama u filozofiji i književnosti.

FILOZOFSKA ŠKOLA

OVOGODIŠNjE zasedanje Filozofske škole, jedinstvene u Srbiji po veoma produktivnom spoju filozofskih i stvaralačkih tumačenja važnih pojava savremene srpske kulture, biće posvećeno temi "Filozofija, književnost i novi mediji". Zasedanje će biti održano u Kruševcu 23. i 24. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije