Tuga srpske Orleanke

J. S.

28. 01. 2017. u 07:00

Туга српске Орлеанке

esna Stanković u ulozi Milunke Savić

Monodrama Vesne Stanković "Milunka" doživela 95. izvođenje. Priča o heroini iz balkanskih ratova i Velikog rata

ŽIVOTNA priča o srpskoj heroini Milunki Savić sažeta u monodramu "Milunka", a u izvođenju glumice JDP iz Beograda Vesne Stanković, duboko je dirnula publiku nedavno u Kulturnom centru Novog Sada. Bilo je i aplauza i suza.

Ova predstava živi na scenama širom Srbije od 2014. godine i do sada je imala 95 izvođenja. Pred Novosađanima igrana je premijerno. Stankovićeva je i autor teksta u kojem je, uz pomoć reditelja Petra Stanojlovića, u šezdesetak minuta uspela da na efektan način sažme burnu životnu priču srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Milunke Savić (1892-1973).

Milunka je ratovala sedam godina, devet puta je ranjavana. Jedina je žena na svetu kojoj je dodeljen Francuski ratni krst s palmom.

U miru, Milunkini ratni podvizi su zaboravljeni. Udala se, rodila devojčicu i usvojila još tri ćerke. Zarađivala je radeći posao čistačice u jednoj banci u Beogradu. Hranila je, pomagala i školovala više od tridesetoro dece. Odbila je poziv da se uz sve počasti preseli u Francusku. Zahvalila se i kazala: "Za Srbiju sam krvarila, u njoj želim i da živim."

- Oko 15 godina sam se nosila mišlju da napišem monodramu posvećenu toj hrabroj ženi - kaže za "Novosti" Stankovićeva.

- Ali sam uvek zastajala misleći da će to uraditi autori, kompetentniji od mene, ako ne pre a ono povodom veka od Velikog rata, pohrliti da tu jedinstvenu priču prenesu na film ili u pozorište.

ORDENI ZA HRABROST

ZBOG neizmerne hrabrosti, srpsku "Jovanku Orleanku" cenili su francuski velikani - general Šarl de Gol i admiral Geprat. U dva navrata je odlikovana Ordenom Legije časti, Ordenom za hrabrost, Karađorđevom zvezdom s mačevima, Medaljom "Miloš Obilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Savka J.

28.01.2017. 08:42

Vesna Stanlovic je trenutno nasa najbolja pozorisna glumica.Gledala sam i ostale njene predstave a posebno preporucujem predstavu LINA OD KAMENA TVRDJA.