Večni žig Steve Žigona

V. STRUGAR

29. 11. 2016. u 21:51

Obeleženo devet decenija od rođenja velikog glumca. Šantić: Čulima je prodirao i u zemaljsko i u nebesko

Вечни жиг Стеве Жигона

Supruga Jelena i sin Nikola Žigon

VOLEO je i negovao paradoks na sceni. Vodio dijalog s naličjem svoje ispovesti i postavljao pitanja na koja nije davao odgovore... Neočkivanim glumačkim rešenjima sjedinjavao je traženo sa dostignutim. Snažne osećajnosti, čulima je prodirao i u zemaljsko i u nebesko. Ceo jedan život pretvorio se u kreaciju - deo je eseja "Paradoks" koji je Gojko Šantić, prvak Drame JDP, posvetio svom kolegi Stevi Žigonu (1926-2005) i u utorak 29. novembra pročitao na skupu koji je organizovan povodom 90 godina od rođenja našeg velikog glumca i reditelja.

Uz inserte iz njegovog umetničkog opusa i čuvenu fotografiju dramskog umetnika u ulozi Robespjera (čijim je monologom pred studentima 1968. godine postao "zaštitni znak jedne nove utopije"), porodica, prijatelji i poštovaoci evocirali su uspomene na izuzetno stvaralačko delo.

Supruga Jelena pročitala je odlomke iz knjiga "Moj tata Steva" i "Tako je govorio Žigon" ćerke Ivane, koja je priređena povodom decenije od Žigonove smrti.

- U njegovom slučaju ime je zaista znak. Bio je žigosan u sredini koja nije dorasla njegovoj umetnosti - istakao je reditelj Bratislav Petković.

MUZEJ

TEATROLOG Ksenija Šukuljević Marković podsetila je da veliki opus Steve Žigona zaslužuje izložbu, za koju već ima dovoljno materijala: tokom proteklih godina porodica je prikupila obimnu građu i napravila mali muzej od zaostavštine ovog izuzetnog umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Д. З.

01.12.2016. 00:45

Жигон је био и остао наш геније. Волео је Србију и био је наклоњен Србима. Већи родољуб беше од многих, многих Срба.