Preminuo književnik Miroslav Josić Višnjić

Tanjug

08. 09. 2015. u 15:00

Posle teške bolesti, danas je u 69. godini preminuo ugledni književnik Miroslav Josić Višnjić, saopštila je njegova porodica. Dobitnik je NIN-ove, Andrićeve i brojnih drugih nagrada

Преминуо књижевник Мирослав Јосић Вишњић

Ugledni književnik Miroslav Josić Višnjić preminuo je danas u Beogradu, posle teške bolesti, u 69. godini, saopštila je njegova porodica.

Josić Višnjić je bio vrlo produktivan pisac. Kod drugih izdavača i o svom trošku objavio je, u više izdanja, tridesetak knjiga (oko stotinu hiljada primeraka).

Među njima su romani "Češka škola", "Pristup u svetlost", "Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba", "Pristup u kap i seme", "Svetovno trojstvo", "Pristup u počinak", "Roman bez romana", "Dok nas smrt ne rastavi", "Stablo Marijino", "Baron iz šaraga".

Objavio je više knjiga pripovedaka, pesama, zbirke razgovora, prepiske i drugih tekstova i prevođen je na više jezika.

Dobitnik je NIN-ove, Andrićeve i drugih nagrada i nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Rođen je 15. decembra 1946. u Staparu (Bačka). U rodnom mestu završio je osnovnu školu, a Učiteljsku školu u Somboru. Na Filološkom fakultetu u Beogradu apsolvirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti.

Dugo je honorarno radio kao lektor, korektor i tehnički urednik u raznim izdavačkim kućama, listovima i časopisima. Bio je sekretar lista "Student" (generacija 68, do smene redakcije), urednik časopisa "Relations".

Bio je zaposlen u Srpskoj književnoj zadruzi. Pokrenuo je biblioteku "Novi Albatros".

Među prvima je počeo privatno izdavanje knjiga u "Književnoj fabrici MJV i deca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije