Velika drama jubilarni, dvestoti put u Narodnom pozorištu

V. STRUGAR

22. 02. 2015. u 06:39

Велика драма јубиларни, двестоти пут у Народном позоришту

"Velika drama" Siniše Kovačevića

Za proteklih 13 godina bilo i mnogo radosti: rođeno je više od dvadeset beba

KADA je pre trinaest godina veliki ansambl "Velike drame" Siniše Kovačevića premijerno izašao na Veliku scenu Narodnog pozorišta da se posle četiri sata izvođenja predstave pokloni publici, jasno je bilo da se desilo nešto - veliko. Gotovo euforični aplauz koji je odjekivao i s poslednje galerije teatra, nije se smirivao. Uzbuđena publika bila je na nogama, a mnogi među njima prepoznali su u priči o Vučićima i sopstvenu živu, porodičnu prošlost...Jer, u središtu Kovačevićeve drame je crnogorska porodica koja je sa svojim sunarodnicima aktivno učestvovala u kolonizaciji Vojvodine, prolazila sve ideološke podele (od Drugog svetskog rata, Informbiroa, do poslednjih nacionalnih "pregrupisavanja") i skupo plaćala sve svoje zanose i zablude.

Jubilarno, 200. izvođenje biće na dan premijere (22.februara) na kome će, izvesno, biti i gledalaca "povratnika". Jer, to je samo još jedan od fenomena "Velike drame", uočen tokom prethodnih sezona: postoje zaljubljenici koji su "Veliku dramu" gledali na desetine puta. Karte se uvek rasprodaju prvog dana po izlasku repertoara, a četiri sata trajanja predstave i dalje važe za najbrže proletelo vreme u teatru... Dvadeset osam uloga (sa ukupno pedeset izvođača) broj je koji se viđa na operskoj, ali retko na dramskoj sceni. O postignutom uspehu, pisac i reditelj Siniša Kovačević kaže:

- Teško je napraviti distancu i objasniti u čemu je "tajna" popularnosti "Velike drame". U kvalitetu teksta, učitavanju vlastitih sudbina, glumačkoj igri... Predstava nije imala neku marketinšku kampanju, širila se po "aber" sistemu. Snažna, izražena emocionalnost drži punu pažnju publike tokom ta četiri sata. Verujem da je značajna i zato što je uvela celu jednu generaciju mladih ljudi, ne samo u Narodno pozorište već i sveukupnu glumačku scenu.

U velikom ansamblu, sticajem okolnosti, bilo je mnogo promena, uskakanja, pa čak i "preskakanja" iz jedne uloge u drugu. Svih dvesta puta na scenu je izašlo samo pet izvođača: Vuk Kostić, Ljiljana Blagojević, Tanasije Uzunović, Branislav Tomašević i Ljiljana Cincar.

- Sve se drugo menjalo. Zbog odlaska na snimanje, bolesti, porođaja, a neki su u međuvremenu životnim godinama "prerasli" svoje uloge - objašnjava Ljiljana Blagojević. - Lik Vidosave mi je jedan od najdražih u karijeri, i što je najlepše, godine rade za nju. Vidosava je oda ne samo majkama, nego i svim hrabrim ženama na ovim prostorima.

Među blistavim glumačkim imenima, u "Velikoj drami" posebno mesto pripadalo je Ružici Sokić. Igrala je u predstavi do samog kraja: dva dana posle njene smrti izvođenje "Velike drame" u njenu je bilo čast. U ulozi Tijane (od oktobra ove godine) nasledila ju je Aleksandra Nikolić:

- "Velika drama" je ogledalo u kome se prepoznaju generacije koje pamte, a uče generacije koje dolaze. I jedni i drugi dišu s nama, smeju se i plaču. Na kraju smo na nogama svi. I mi i publika. Klanjamo se jedni drugima i to je, zaista, posebno uzbudljivo... Igrajući Krstinu često sam iza scene slušala reči kojima Ružica Sokić počinje i završava svoju predstavu. Sada ih izgovaram ja. Oblačim njen kostim i mislim na nju, na svakom izvođenju - kaže Aleksandra Nikolić.

Za proteklih 13 godina bilo je smrti, bolesti, ali i velikih radosti. Budući da je mnogo mladih glumica u predstavi, rođeno je više od dvadeset beba! A ovaj naslov na matičnoj sceni i van nje videlo je oko sto hiljada gledalaca:

- Kovačević se u komadu bavi onim što je kod nas retko, uzrocima i posledicama zla. Istinama koje teško priznajemo, zabludama u vreme Kominterne i "petogodišnjih planova", pa i entuzijazmom koji je, nažalost, počivao na propagandnim lažima - kaže Tanasije Uzunović.

JUBILARNA PODELA

NA jubilarnom izvođenju, u podeli će biti Vuk Kostić, Ljiljana Blagojević, Tanasije Uzunović, Miodrag Radovanović, Aleksandra Nikolić, Rada Đuričin, Sonja Kolačarić, Radovan Miljanić, Viktor Savić, Hadži Nenad Maričić, Vjera Mujović, Branislav Tomašević, Srboljub Milin, Lepomir Ivković, Andreja Maričić, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić, Ivana Šćepanović, Kalina Kovačević, Jana Marić, Marko Vujošević, Iva Stefanović, Milena Đorđević, Minja Peković, Dobrila Ćirković, Predrag Miletić, Uroš Urošević, Branislava Zorić Vasović, Boško Puletić, Nikolina Bogdanović, Predrag Vasić, Borko Sarić, Iva Ignjatović, Zoran Milovanović i Ljiljana Cincar Danilović.

Dramaturg predstave je Željko Hubač, scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Marina Vukasović Medenica, a muziku Ksenija Zečević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije