Vesna Stanojević kao princeza Olivera

A. POPADIĆ

27. 09. 2013. u 21:23

Film "Put ružama posut" Marka Novakovića u subotu uveče u Sava centru. Sudbina princeze Olivere, najmlađe ćerke kneza Lazara, koja je posle Kosovskog boja data u harem sultana Bajazita, ubice svog oca

SUDBINA princeze Olivere, najmlađe ćerke kneza Lazara, koja je posle Kosovskog boja data u harem sultana Bajazita, ubice svog oca, pretočena je u igrano-dokumentarni film "Put ružama posut", u režiji Marka Novakovića. Priča o hrabrosti i žrtvi jedne žene za dobrobit svog naroda premijerno će biti prikazana u subotu uveče u 20.00, u Sava centru.

Film Marka Novakovića, u produkciji fonda "Princeza Olivera", otkriva neverovatnu životnu priču mlade kneginje, a u ulozi glavne junakinje smenjuju se Aleksandra Manasijević i poznata srpska glumica Vesna Stanojević, koja već dve decenije živi i radi u Londonu.

- Jedan od razloga zašto sam 1994. napustila Jugoslaviju bio je da se sklonim od naleta "muške agresije" u svakom pogledu. A ovaj film o princezi Oliveri je sve suprotno od toga, on predstavlja odavanje poštovanja hrabrim ženama. Nadam se da će ovo ostvarenje da inspiriše druge da se ženskim likovima posvete na drugačiji način - kaže za "Novosti" Vesna Stanojević.

Imala je, dodaje sagovornica, dodatnu odgovornost, jer već dugo živi u inostranstvu, pa mnogo pažljivije bira uloge kojima će se predstaviti publici u Srbiji. Uloga princeze Olivere bila joj je posebno inspirativna zbog hrabrosti i žrtve koju jedna žena čini u ime porodice i svog naroda. Vesna veruje da je porodica, uprkos svemu, i danas stub društva:

NOVA I STARA OSTVARENjA POSLE u uloga u "Zaboravljenima", "Poslednjem krugu u Monci", "Tri karte za Holivud", ova glumica je dobrovoljno nestala sa srpskog glumačkog neba. Pre tri godine vratila ulogama u serijama "Greh njene majke" i "Cvat lipe na Balkanu". Osim u filmu "Put ružama posut", koji će se, posle premijere, naći u bioskopima, Vesnu ćemo još neko vreme gledati u Beogradu. Za nju je rezervisana uloga u novoj seriji po romanu Mir-Jam "Samac u braku", a koja se ovih dana snima u srpskoj prestonici.

- Znam koliko je porodica važna mojim prijateljima i kolegama sa kojima se družim. Čini mi se da se ovde ti odnosi prećutno neguju mnogo više nego što se pokazuje.

A da li su savremene žene spremne na velika odricanja poput princeze Olivere?

- Sigurna sam da su žene i danas spremne na žrtve zbog porodice i ljubavi. Verujem da su "obični" ljudi spremniji na mnogo veće poduhvate nego što mi možemo da zamislimo, ali se ne bavimo njima.

Naša sagovornica poslednjih osam godina predaje na londonskom fakultetu Central School of Speech and Drama. Koje lekcije "deli" studentima?

- Ne postoji neki univerzalni recept, to zavisi od svake nove generacije. Mi jedni druge inspirišemo spontano, i tako svake godine iz početka.

A da li su mlađe generacije glumaca opterećene slavom?

- Mislim da je taj trend uzeo maha na svim poljima, ne samo kod glumaca. Gledajući moderne filmske produkcije svedoci smo mnogih glumačkih "instant zvezda", koje se rađaju preko noći i jedne uloge. To i te kako utiče na mlade ljude, ali suština našeg profesorskog posla jeste da pokušamo da u njima probudimo i nešto drugo, da se oslanjaju na sopstvenu autentičnost i da se glumom bave na ozbiljan način - objašnjava Stanojevićeva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije