Na Kosančićevom vencu Biblioteka srpske Patrijaršije

D. B. M.

22. 03. 2013. u 08:17

Ministarstvo kulture podržalo inicijativu Sinod SPC, da na mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je postradala u šestoaprilskom bombardovanju, bude sagrađena Biblioteka srpske Patrijaršije

NA mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je postradala u šestoaprilskom bombardovanju, najverovatnije će biti sagrađena Biblioteka srpske Patrijaršije. Ministarstvo kulture podržalo je ovu inicijativu Sinoda SPC. U saopštenju Ministarstva kulture istaknuto je da su temelji patrijaršijske biblioteke postavljeni još u osvit 13. veka, u manastiru Hilandaru, dok u institucionalnom smislu postoji od 1706. godine. U Ministarstvu podsećaju da je pored Narodne biblioteke bila i zgrada Zadužbine episkopa Nikanora Ružičića, koja je porušena u bombardovanju i dodaju da će novo zdanje, predstavljati i jedno od kulturnih središta Beograda i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Maja

22.03.2013. 18:28

Kosancicev venac nije mesto za Patrijarsijsku biblioteku... To je mesto za Narodnu biblioteku Srbije... Zar SPC, pored tolikih nekretnina koje psoeduje, treba i nesto sto nikada nije bilo njeno????

Kosta

22.03.2013. 19:20

Prvo sredite kaldrmu na Kosancicevom vencu a ne da imamo kratere od metar. Presloyite onaj kamen, nikad ovako ruyno nije izgledala ulica kojom se hvalite kako je srce Beograda. Da li ste prosli skoro Kosancicevim vencem ili samo pricate? U toj "rupi" od stare biblioteke nalaze se ostaci rimske palate, to treba konzervirati. A Ivana Kosancica koji je sklonjen sa one fasade u podrum treba vratiti na njegovo mesto.

ДУШАН ВУКОВИЋ

23.03.2013. 13:31

Заиста одлична идеја!Никако не треба заборавити да се угради плоча на којој ће писати ко је намерно спалио добар део историје овог народа.