Predstavljena nova knjiga Dobrice Ćosića

B. Đ.

02. 06. 2011. u 20:55

Представљена нова књига Добрице Ћосића
Nova knjiga našeg akademika “U tuđem veku”nastavak lične istorije jednog doba započete pre dvadeset godina

KNJIGA “U tuđem veku” je nastavak lične istorije jednog doba, započeta 1991. godine i vođena, pisana do današnjih dana. Ova knjiga, i to kaže moja ćerka Ana koja je uređivala prethodne, pisane na marginama mojih romana, razlikuje se od prethodnih po tome što je i pisana posebno, posebnim stilom, posebnim odnosom prema materiji - rekao je u četvrtak akademik Dobrica Ćosić, prilikom predstavljanja knjige “U tuđem veku”, nastavka njegovog dnevnika koji vodi punih šezdeset godina.

Novo Ćosićevo delo u izdanju “Službenog glasnika” već prvog dana po objavljivanju prodato je u 10.000 primeraka.

ZABLUDE KLJUČNA pitanja koja postavlja ova knjiga jesu - zašto je Dobrica Ćosić, i posle Titove i Miloševićeve vlasti, nepoželjan i “novoj vlasti”, iako je bio disident i stvarao titoističku opoziciju titoističkom poretku, kakvu politiku prema Srbiji vode Evropska unija i Amerika, i da li će Srbija kao država imati državničke pameti, političke volje, umne snage i kulturnog kapaciteta da prepozna sopstvene zablude i fatalne greške koje je napravila u dvadesetom veku.

- Razmatram jedno razdoblje naše istorije, razdoblje istorijskog poraza srpskog naroda i pokušaja da se oktobarskim prevratom taj proces poraza zaustavi i krene ka progresu i napredovanju. Bavim se periodom od 2000. godine do Đinđićeve pogibije. Taj period smatram najznačajnijim u prvoj desetini 21. veka. Razmatram prilike, ljude, odnose i sa tugom konstatujem da se nije zaustavilo nazadovanje Srbije i da nije započet preporod u koji smo se nadali. To moje uviđanje zaslužuje proveru čitalaca i ja tu proveru i očekujem. Pisac može mnogo da pogreši kad sudi o svom vremenu. Ja sam ovaj vek nazvao tuđim vekom, zato što se po svemu, po svom biću, kulturi, ciljevima, osećam čovekom 20. veka i što moje književno delo pripad tom veku. Neskromno bih želeo da mojim čitaocima moj tuđi vek bude njihov srećni vek - rekao je Ćosić u kratkom obraćanju novinarima.

O knjizi su, pored autora, govorili urednici knjige Marko Krstić i Slobodan Gavrilović, glavni i odgovorni urednik “Službenog glasnika”.

- Ćosić je još jednom pokazao da svaka njegova knjiga postane vrhunski kulturni događaj. U “Tuđem veku” je otvorena Pandorina kutija srpske tranzicije, ali duhovne. Ovo je prva ozbiljna i utemeljena kritika postoktobarske Srbije - rekao je Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dinarac

02.06.2011. 21:43

Komunizam je mrtav i to treba neko da objasni Dobrici.Tako to ide,svako mora da odgovara za svoje grehe.Neko ko je "otac nacije",a ni sad neće da ispriča istinu:koliko su njegovi partizani napravili zla u Srbiji,koliko srpskih domaćina pobili na pravdi Boga,inteligenciju,sveštenike...I sada Dobrica priča protiv velikog Svetog Nikolaja Srpskog i za to njegova nacija mora da nestane