BRISEL ZABRLJAO I SA AUSVAJSIMA: Besmislenom političkom odlukom EU je zdravlje “šutnula” na drugo mesto

Jelena Subin

15. 03. 2021. u 12:09

Umesto da EU, kao neko ko propagira slobodu kretanja, prednjači u zagovaranju vakcinacije i što brže i veće imunizacije, jer je to i jedini način da ova pošast stane, ona je upravo uništila tekovinu na kojoj je i stvorena

БРИСЕЛ ЗАБРЉАО И СА AУСВАЈСИМА: Бесмисленом политичком одлуком ЕУ је здравље “шутнула” на друго место

Novosti

EVROPA je zabrljala.

Sama najava da će se u famoznim kovid-pasošima naći samo one vakcine koje je odobrio Brisel, deluje zastrašujuće. Naročito što još nisu prstom mrdnuli da do vakcina dođu države van ove, "elitne" zajednice. Nisu se čak mnogo angažovali ni da njihovi građani budu vakcinisani, pa se i dalje vrte oko jednocifrenog procenta.

Ova, jasno politička odluka, dodatno je stavila u rascep Zapad i Istok. Zdravlje građana "šutnula" je na drugo mesto. Pa, dok je EU polemisala o vrstama vakcina, mnoge zemlje su se okrenule onim dobrim i dostupnim cepivima - ruskom "sputnjiku" i kineskom "sinofarmu". Rešenje stručnjaka EU nije čekala ni Mađarska, koja je više od 500.000 svojih građana vakcinisala "kinezom".

Umesto da EU, kao neko ko propagira slobodu kretanja, prednjači u zagovaranju vakcinacije i što brže i veće imunizacije, jer je to i jedini način da ova pošast stane, ona je upravo uništila tekovinu na kojoj je i stvorena. Ništa Evropa nije naučila. Pokazala je licemerje, dok joj građani mesecima čekaju u redu za bilo koju vakcinu.

Sigurno je jedno, kakva god odluka Brisela bila 17. marta, prvi lepi dani predstojeće letnje sezone otvoriće granice mnogih država EU. Ne pitajući za poreklo vakcine. Niko ne želi, naročito u vreme velike ekonomske krize, da se odrekne miliona kineskih turista. Neće ispustiti ni bogate Ruse, koji vole da troše po Evropi. Niko se neće odreći njihovih para.

Među prvima koji će se "pokajati" zbog ove odluke biće upravo oni koji se sada najviše i zalažu za ovu, sumanutu, ideju. Sa ovakvim stavom, Srbija, kao zemlja koja teži da postane članica, s pravom može da se pita hoće li joj se nametnuti još jedno poglavlje - zapadne vakcine!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024