NEREALNI POKUŠAJ BORELJA: Kako okončati dijalog kad Brisel već osmu godinu nije u stanju da Prištinu primora da omogući osnivanje ZSO

Goran ČVOROVIĆ

11. 03. 2021. u 12:09

Kažu - došlo je vreme za kraj dijaloga, a za neke teme, kao što je, na primer, imovina, ne nazire se ni početak

НЕРЕАЛНИ ПОКУШАЈ БОРЕЉА: Како окончати дијалог кад Брисел већ осму годину није у стању да Приштину примора да омогући оснивање ЗСО

Novosti

VREME je da Nejmar ove godine da gol u Ligi šampiona. Krajnji je momenat da prestane pandemija. Konačno je došao trenutak da se stavi tačka na lažna obećanja Evropske unije.

Tačno. Problem je, međutim, u tome što Nejmar trenutno ne obuva kopačke zbog povrede, što se pokazalo da virus korona ima varljivu ćud, a Brisel po "difoltu" mnoga svoja obećanja ne ispunjava. Ne biva ono što ne može biti.

Kaže evropski šef diplomatije Đozep Borelj da se u procesu dijaloga između Beograda i Prištine stiglo daleko i da je došlo vreme da se posle deset godina završi. Tačno. Da je sreće, završio bi se odavno.

Možda Borelj zna nešto što mi ne znamo.

Ali, Brisel već osmu godinu nije u stanju da Prištinu primora da ispuni praktično jedinu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma, osnivanje Zajednice srpskih opština, što je za srpsku stranu od suštinskog značaja. I ne pomalja se najava da bi to uskoro moglo da se dogodi.

Došlo je vreme za kraj, a za neke teme, kao što je, na primer, imovina, ne nazire se ni početak. Mnogobrojna druga pitanja vise u vazduhu. Startne pozicije u vezi sa statusom ostale su tamo gde su i bile.

Možda je samo reč o neosnovanom optimizmu kao nerealnom pokušaju da se procesu ubrizga novi vetar u jedra.

Možda bi u EU hteli da preseku preko kolena, i sve dovedu pred svršen čin. Znaju, valjda, da se pritiskom ne postiže ništa.

Vreme je da se dijalog završi, a EU već čitavu večnost ne saziva novu rundu razgovora. Ne zna se tačno kada bi dve strane ponovo mogle da sednu za isti sto. Zasad se pominje maj.

Ko hoće da naseče drva, mora prvo da ode u šumu, kaže drevna kineska poslovica. U naramku, pred ognjište, neće doći sama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)