BORELJ POZIVA: Došlo vreme za kraj dijaloga; Srbija ne odustaje od formiranja ZSO

D. R. Đorđević

10. 03. 2021. u 09:00

BEOGRADU i Prištini, koji se pripremaju da tokom maja nastave dijalog kojem posreduje Brisel, u utorak je poručeno da je došlo vreme da se ovaj proces - završi.

БОРЕЉ ПОЗИВА: Дошло време за крај дијалога; Србија не одустаје од формирања ЗСО

Đozep Borelj / Foto AP

Osvrnuvši se na to da je prošlo deset godina od prvog sastanka delegacija dveju strana u Briselu, to je izjavio šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj.

- Prešli smo dug put i vreme je da zaključimo ovaj proces. EU radi sa stranama na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa koji će i Srbiji i Kosovu otvoriti put ka evropskoj budućnosti - poručio je Borelj na svom tviter-nalogu.

Iako u Briselu, očito, imaju ambicije da se na dijalog što pre stavi tačka, u ovom momentu, teško je zamisliti kako će izgledati naredni susret predstavnika Beograda i Prištine, a neuporedivo teže kako bi izgledao eventualni dogovor dveju strana.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da sledeći sastanak delegacija Beograda i Prištine, koji je najavio predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, dolazi u mnogo drugačijim okolnostima od onih u kojima su se vodili razgovori prošle jeseni, kada u SAD na vlasti nije bila administracija Džozefa Bajdena.

- Tada nije bilo govora o statusnim pitanjima. U međuvremenu, u Beograd je stigla Bajdenova čestitka u kojoj se traži priznavanje Kosova, a Brisel i Vašington sada nastupaju usaglašeno. U situaciji kada se Srbiji govori da je priznavanje u prvom planu, više se ne može računati na njene ustupke. Zbog toga, izjava predsednika Aleksandra Vučića da će srpska strana insistirati jasnije nego do sada na sprovođenju Briselskog sporazuma u potpunosti i na formiranju Zajednice srpskih opština, treba bukvalno da se shvati - kaže Milivojević.

Na narednom susretu predstavnika dveju strana i Lajčaka, kako ocenjuje naš sagovornik, treba da se definiše da li će dijalog podrazumevati da se zaista razgovara o normalizaciji i hoće li prištinska strana nastupiti sa platformom koju je najavljivao Aljbin Kurti, a koja podrazumeva "reciprocitet", odnosno razgovore dva nezavisna i ravnopravna subjekta.

- Ako je to platforma Prištine, onda nema perspektive u dijalogu i to će zavisiti od Zapada, a ne od Kurtija - kaže Milivojević, ali dodaje da pošto je Zapadu stalo da se dijalog obnovi, da pretpostavlja da će oni uticati na Kurtija, jer njegovi maksimalistički zahtevi ne vode nikuda.

Inače, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je u utorak da "žive u bajci oni na Kosovu koji veruju da Srbija mora praktično da bude naterana pod pritiskom da prihvati dogovor sa Kosovom, kako bi oni imali slobodne ruke da završe etničko čišćenje na KiM".

- Priča da su Srbi navodno pod pritiskom Beograda i da bi inače rado živeli u nezavisnom Kosovu potpuno je lažna. Nema Srba na KiM koji žele da žive posebno u ovakvom nezavisnom Kosovu, osim onih koji su eventualno plaćeni da to govore. Jasno smo videli namere kosovskih lidera, da nas, koji ovde živimo vekovima, svedu na beznačajnu manjinu koja bi uskoro nestala, a naša verska i kulturna baština bila pretvorena u etničku albansku. Duboko verujem da za to neće dobiti međunarodnu podršku - poručio je iguman Janjić.

MARKOVIĆ: ZNAČAJNO IZJAŠNjAVANjE EGIPTA

SRBIJI bi mnogo značilo ako bi prijateljski Egipat zvanično dao saopštenje da dokument o priznavanju Kosova ne postoji - izjavio je u utorak poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji se u Hurgadi sastao sa guvernerom Crvenog mora generalom Amrom Hanafijem.

Marković je ukazao da je Srbija dobila informaciju da u Egiptu ne postoji nikakav papir na kome stoji da ta država priznaje nezavisnost naše južne pokrajine, ali da privremene prištinske institucije broje Egipat u zemlje koje su ih priznale na osnovu jedne izjave bivšeg predsednika Mohameda Morsija, tri nedelje pre njegovog odlaska sa vlasti. Hanafi je rekao da će po tom pitanju razgovarati sa svojim kolegama iz Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a