SRBIJA JE MOST KA DRUGIMA: Može se istovremeno napredovati ka EU i ceniti prijatelji

G. Čvorović

13. 08. 2020. u 09:47

Šta vredi zvaničnoj Tirani što je stoprocentno bila uz deklaracije EU, kada je daleko iza Beograda u procesu evropskih integracija?

СРБИЈА ЈЕ МОСТ КА ДРУГИМА: Може се истовремено напредовати ка ЕУ и ценити пријатељи

Novosti

NA putu ka Evropskoj uniji, Srbija se u prvoj polovini godine polovično usaglašavala sa spoljnopolitičkim deklaracijama Brisela. Od 25 dokumenata, složili smo se sa 13. To govori da je istovremeno moguće napredovati u evropskim integracijama i ceniti prijatelje. Bliskost sa određenim zemljama nije prepreka za članstvo, već prilika za most između njih i EU.

Ima u EU sijaset zasebnih stavova koje zastupaju Mađarska, Poljska, Austrija, Češka, Slovačka. Nemačka nije propustila priliku da bude deo gasovoda "Severni tok 2". U otopljavanje odnosa s Rusijom krenuo je i francuski predsednik Makron. Kad je izbila kriza s virusom korona, Brisel se nije zanimao za ljudska prava u Kini, već za njihove maske koje su spasle Evropu. Italijani su skidali zastavu EU i kačili rusku.

Kada se zemlje jednom nađu u EU, svaka vodi svoju politiku. Koji je primer bolji od toga što Kosovo nije priznalo pet članica? Mnoge od država ne bi ni izbliza ispunile zajedničke kriterijume, kada bi ponovo morale da prođu proceduru prijema.

Srbija, i pored pomenutih razlika, dobija podršku evropskog establišmenta. To što se ne otvaraju poglavlja, pre svega je pitanje unutrašnje reforme EU, a ne spoljnopolitičke orijentacije Srbije. Šta vredi zvaničnoj Tirani što je stoprocentno bila uz deklaracije EU, kada je daleko iza Beograda u procesu evropskih integracija?

Da, Evropa je od Atlantika do Urala, to je Evropa, sve te stare zemlje gde se rađa i cveta savremena civilizacija, cela Evropa odlučivaće o budućnosti sveta. Tako je svojevremeno o konceptu ujedinjene Evrope govorio francuski vizionarski političar Šarl de Gol.

U toj Evropi nalazi se i Rusija, u tom svetu postoji i Kina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)