SRBIJA JE MOST KA DRUGIMA: Može se istovremeno napredovati ka EU i ceniti prijatelji

G. Čvorović

četvrtak, 13. 08. 2020. u 09:47

СРБИЈА ЈЕ МОСТ КА ДРУГИМА: Може се истовремено напредовати ка ЕУ и ценити пријатељи

Novosti

Šta vredi zvaničnoj Tirani što je stoprocentno bila uz deklaracije EU, kada je daleko iza Beograda u procesu evropskih integracija?

NA putu ka Evropskoj uniji, Srbija se u prvoj polovini godine polovično usaglašavala sa spoljnopolitičkim deklaracijama Brisela. Od 25 dokumenata, složili smo se sa 13. To govori da je istovremeno moguće napredovati u evropskim integracijama i ceniti prijatelje. Bliskost sa određenim zemljama nije prepreka za članstvo, već prilika za most između njih i EU.

Ima u EU sijaset zasebnih stavova koje zastupaju Mađarska, Poljska, Austrija, Češka, Slovačka. Nemačka nije propustila priliku da bude deo gasovoda "Severni tok 2". U otopljavanje odnosa s Rusijom krenuo je i francuski predsednik Makron. Kad je izbila kriza s virusom korona, Brisel se nije zanimao za ljudska prava u Kini, već za njihove maske koje su spasle Evropu. Italijani su skidali zastavu EU i kačili rusku.

Kada se zemlje jednom nađu u EU, svaka vodi svoju politiku. Koji je primer bolji od toga što Kosovo nije priznalo pet članica? Mnoge od država ne bi ni izbliza ispunile zajedničke kriterijume, kada bi ponovo morale da prođu proceduru prijema.

Srbija, i pored pomenutih razlika, dobija podršku evropskog establišmenta. To što se ne otvaraju poglavlja, pre svega je pitanje unutrašnje reforme EU, a ne spoljnopolitičke orijentacije Srbije. Šta vredi zvaničnoj Tirani što je stoprocentno bila uz deklaracije EU, kada je daleko iza Beograda u procesu evropskih integracija?

Da, Evropa je od Atlantika do Urala, to je Evropa, sve te stare zemlje gde se rađa i cveta savremena civilizacija, cela Evropa odlučivaće o budućnosti sveta. Tako je svojevremeno o konceptu ujedinjene Evrope govorio francuski vizionarski političar Šarl de Gol.

U toj Evropi nalazi se i Rusija, u tom svetu postoji i Kina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hronologija

15.08.2020. 09:23

Ja ne znam odakle ste vi dosli g.Cvorovicu i o kojoj evropi pricate ? Mozda je ta prica o nasoj integraciji mogla da prodje pre 20 godina ali mi nije jasno da nista do sada niste naucili. Da li je potrebno da Albanski jezik udje u skupstinu Srbije, predsednik postane Albanac a vama Albanci udju u kucu da bi ste shvatili ? Da li znate ko je osnovao EU ? Pricati o integraciji Srbije u EU danas je isto kao pricati o pozivanju Jevreja na dvor za slavlje Hitlerovog rodjendana pre 80 godina. Balkanski ratovi i osnivanje Albanije od strane Austrougarske, Prvi i drugi sv. rat i i pobijeno vise od trecine ukupnog stanovnistva Srbije, pokrsteno u katolike isto toliko, era Josipa Broza i podela Srbije na tri dela sa masovnim naseljavanjem siptara, proterivanje Srba iz Krajine, napad na Srbe u Bosni, bombardovanje uranijumom, otimanje KiM i istorije, unistavanje Srpskog identiteta i preotimanje Manastira u Crnoj gori i vama i dalje nista nije jasno... Za kraj, da li ste ikad razmisljali kako je Nemacka uspela da se tako brzo izdigne iz svakog rata koji je navodno izgubila i zapocne novi tri puta jaca a danas upravlja evropom ?