DOŠLO je vreme da dobro razmislimo da li zaista želimo da uđemo u ovu i ovakvu EU. U osnovi evropsko zajedništvo je lepa zamisao i primamljiva tvorevina, ma šta o njoj mislili dežurni kritičari i sumnjičavci.

ЖАБА

Novosti

Maštao je o teritoriji od Atlantika, pa sve do Urala i veliki De Gol. Granice su uvek sputavale ljude. Srbija bi i te kako profitirala od evropskih integracija, imajući u vidu da nam je nacionalno biće trenutno u regionu raštrkano kao našarana leopardova koža. Ali, cena je previsoka. Da se ne lažemo. I deci je to jasno. Sve je vezano za Kosovo. I priča oko izbora, i navodna briga za demokratiju.

Ništa iz ugla Brisela nije nemoguće ako pristaneš, i ništa neće moći ako si protiv. Sve i da pobedi, šta bi opozicija radila s tim vrućim krompirom? Mada, mnogi iz njenih redova bi Kosovo priznali bez zazora. Ciljajući krompir i oni bi vadili kestenje iz vatre, a da što manje ispeku prste. Za to vreme, žaba je već skuvana, samo još da se posoli i proguta. Uradili smo faktički sve što su od nas tražili, verovali u floskule o zvezdicama i Zajednici srpskih opština, računali na to što petina Unije ne priznaje lažnu državu. Ništa nije vredelo. Priterali su nas uz liticu.

Doćeralo je cara do duvara. Očekuju u Berlamonu da se odreknemo još ponekog preostalog simbola države Srbije na Kosovu, pa da nakrive kapu. Što se njih tiče, nećemo morati ni da priznajemo ono što će se, ako se nastave pritisci na ovaj način, priznati samo. Da li i dalje treba da pristajemo na ovakve ucene? Vrede li obećani fondovi prađedovske tapije? Moramo li, zarad nastavka evropskih integracija, da nastavimo da savijamo kičmu? Kad im se već tako hoće, neka to urade sami, bez našeg učešća u toj raboti.

Nema te zemlje koja bi se dobrovoljno odrekla sopstvene teritorije, i to još onog dela gde joj je kolevka. Tu nema šta ko da nam zameri. Možda je najbolja strategija da se pritajimo, čekajući, za početak, izbore za Evropski parlament u junu. Kažu da će oni koji znaju da cene vrednost nacionalnog nasleđa u poređenju s običnom trgovinom tada biti malo brojniji na našoj strani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!