KRISTOFER

Dragan Vujičić

18. 09. 2023. u 07:15

ZA Amerikance važi izreka koja odslikava njihov narativ: uvek učine najbolju moguću stvar tek pošto iscrpe sve druge mogućnosti!

КРИСТОФЕР

Foto: V.Danilov

Ambasador SAD Kristofer Hil bio je deo svečanosti u Pranjanima, gde su za vikend Srbi i Amerikanci obeležavali 79 godina od kada su se dva naroda našla zajedno na "pravoj strani istorije". Hil nije hteo da govori o složenosti Drugog svetskog rata, te je izbegao pominjanje da su podvig spasavanja savezničkih pilota izveli vojnici Jugoslovenske vojske u otadžbini - ili četnici, ime koje se danas "zbog složenosti političkog trenutka" ponovo ne sme pominjati na ovim prostorima!

Oni čije se ime ponovo ne sme pominjati (a nije đavo) bili su vojska srpskog naroda u otadžbini, kao što su i u redovima druge vojske, partizanima, takođe ogromnu većinu činili Srbi. Što se tiče istorije, činjenica je i da su oba pokreta bila antifašistička.

Za Amerikance, ironično, problem su ostali četnici - u stvari reč čiji su semantički sadržaj baš oni, njihovi mediji i filmovi unazad tri decenije pretvorili u oznaku za đavolje, nešto fatalno, ono što nema pravo da živi i diše dok im se ne pokaže kako! Oni su reč četnici kao "đavolji pridev" zalepili na svoje saveznike u dva velika rata - Srbe.

Amerikanci su Dražu Mihailovića odlikovali kada je ubijen. I De Gol isto. London je zaboravio da su maja 1941. svi njihovi mediji egzaltirano javljali da je ostao narod u Evropi sa svojim oficirima koji se bori protiv Hitlera, nakon što je engleska vojska pobegla kroz Doverski tesnac.

Poručio je ambasador Hil u Pranjanima i da se ne osvrćemo na prošlost, da gledamo u budućnost, pozvavši Srbe da budu na istoj strani istorije sada dok se ratuje u Ukrajini. Zarad budućnosti našeg savezništva.

A najpametnije što je Hil rekao bilo je na početku obraćanja: "Ništa što ćemo mi ovde reći neće se dugo pamtiti, ali ono što su ti ljudi uradili pre 79 godina nikada se neće zaboraviti".

To je to, Kristofere! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!