Kopija

S. J. M.

11. 09. 2023. u 07:15

HRVATSKOM pravosuđu ne pada na pamet da osudi svoje ratne zločince. Poslednji primer je pravosnažno oslobađanje Jure Šimića, za kojeg svedoci koji su bili u bjelovarskoj kasarni tog 29. septembra 1991. tvrde da je lično ubio trojicu oficira JNA - pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

Копија

Novosti

Pa mu ni to nije bilo dosta, već je naložio i da se seiri nad njihovim telima, da im skrnave mrtva tela. Ne pada im na pamet ni da sude svojim pilotima koji su raketirali dve izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti i kod Svodne, a još manje one oficire koji su naredili taj atak i zločin u kojem je ubijeno 13 civila, od toga četvoro dece. Oslobodili su i zlikovca Branka Tunića za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana (20), ali su se pravili ludi pa ratni zločin nad zarobljenim vojnicima srpske nacionalnosti u zagrebačkom logoru "Rakitje" nisu ni pomenuli. Hrvatske sudije nemaju moralnih dilema, niti problema što im zločinci godinama mirno šetaju "lijepom njihovom".

Ovakvim presudama oni brane tezu da su JNA i Srbija izvršili agresiju na Hrvatsku. Oni neće da se suoče sa svojom prošlošću, ali još važnije je što ih niko na to ni ne podseća, niti im traži, niti ih zbog toga ucenjuje i pritiska. Krajnji cilj je sprečiti proterane Srbe, a sada već i njihove potomke, da se vrate na svoja imanja i u svoje oronule kuće.

S druge strane, do maja ove godine hrvatsko pravosuđe je procesuiralo oko 4.000 ljudi za ratne zločine. Pravosnažno su osudili 707, u fazi glavnog pretresa je 499, a 139 je u istrazi. Samo u 13 odsto slučajeva Hrvati su Srbima sudili u prisustvu, sve ostalo je suđenje u odsustvu. Oni svake godine otvaraju od 35 do 50 novih istraga, a poslednje dve mesečno na suđenje izvode u proseku 70 okrivljenih Srba. Zbog ovakvih podataka i revnosnog pravosudnog obračuna Hrvati su napravili svetski brend kako procesuirati neprijatelja za ratne zločine, pa ga i izvezli. To su sada iskopirali i Šiptari na Kosmetu, pa po istom sistemu hapse i sude Srbima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave