Na poprištu velike Vučedolske bitke koju su Crnogorci i Hercegovci vodili protiv Turaka i gde je izvojevana jedna od najznačajnijih srpskih pobeda, pobratimili su se nedavno Nikšić i Trebinje, uz isticanje da ih "granica nikada nije delila".

ПРЕПРЕКЕ

Novosti

Nasred vijugavog druma dugog sedamdesetak kilometara isprečio se, nažalost, poslednjih tridesetak godina, granični prelaz Ilino brdo. Sat vremena u jeku turističke sezone nije dugo čekanje, smatra mlađi carinik u majušnoj kućici.

Ako namernik danas hoće da iz Srbije skokne do Herceg Novog, a onda, kad je već na vrhu Prevlake, poseti drevni Dubrovnik, udaljen svega pedesetak kilometara, od koga je prelepo Trebinje u hladu platana samo na tridesetak, a zatim ode i do bratskog Nikšića, pre nego što zatvori krug i vrati se u Beograd, govoriće samo jedan jezik, ali će morati da prođe po dve carine na Jabuci, Kobili, Ivanici, Ilinom Brdu i ponovo Jabuci, dakle ukupno 10 kontrola, da boravi u četiri države i dva entiteta, u džepu ima tri valute i unapred uplaćen roming za isto toliko zemalja.

Izgubljenog vremena i konverzije na pretek. Ne treba Zapadnom Balkanu samo integrisana carina kao između Srbije i Makedonije na prelazu Preševo-Tabanovci, gde se, i pored toga, čeka i više od sata. Ceo region, kao enklava unutar EU, morao bi da funkcioniše bez prepreka, i između sebe, i sa briselskom unijom. Carine su odavno ukinute, stupanjem na snagu SSP. Čemu, onda, služe, granice? Da bi se izvršila fitosanitarna provera i sprečavao kriminal. Ovo je 21. vek, u kome obaveštajne službe funkcionišu u realnom vremenu. Crnogorska policija nedavno je obavestila grčke kolege da se ka njima kreću fudbalski huligani iz Hrvatske.

Nije im za to bila potrebna carinska kućica. Sanitarne rezultate iz Zagreba za čips u Čačku prihvatili su bez zadrške. Čemu onda granična kontrola kada je nema čak ni između Nemaca i Francuza? Zašto bi kamioni dva dana čekali na Batrovcima, a minut poziva francuskim telefonom iz Beograda ili Podgorice plaćao ogromna četiri evra?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)