Tesla

Dragana Matović

07. 06. 2023. u 07:00

VELIKI naučnik Nikola Tesla odavno je prepoznat kao genijalni vizionar, a poslednjih desetak godina njegovo ime se svrstava među najveće pronalazače svih vremena. To pokazuje i činjenica da je najsavremeniji električni automobil poneo njegovo ime.

Тесла

Novosti

Bilo je, dakle, mnogo razloga da se nađe i na školskim zidnim novinama u Torontu, gde je, međutim, predstavljen u sasvim drugačijem svetlu, kao aseksualan i svrstan među poznate homoseksualce i transvestite. Izvući iz života takvog čoveka potpuno marginalnu stvar kao bitnu, koja nema nikakve veze sa suštinom grandioznog dela kojim je zadužio čovečanstvo i kojem je do kraja života bio posvećen je iščašeno i zlonamerno. Teslin intimni život ostao je nepoznat kao što je bio i mnogim drugim velikanima kojima je njihovo stvaralaštvo bilo daleko važnije od privatnog života.

Svakom treba neka pažnja, kontroverzna ili ne. Sve se svede na vrlo prizemne priče i ta želja da se sve u neke fijoke i fascikle stavi, zakači naziv i maše njima... Sve je to opterećujuće. Sledeće generacije neće imati nikakve koristi od toga. Naprotiv, imaće samo štete u sudaranju istine i laži.

Da paradoks bude veći, Teslin "tajanstveni" životni put nije predstavljen naopako i ružno samo u jednoj srednjoj školi u Kanadi, već se, nažalost, spekuliše sa njegovim seksualnim opredeljenjem i u Srbiji. Na veb sajtu gay-serbia.com ispričana je navodna ljubavna priča o Tesli i zgodnom oficiru američke mornarice Ričardu Hobsonu.

To je čista zloupotreba borbe za prava LGBT populacije, kojoj neće ništa pomoći ako se kao njihovi "istomišljenici" navode poznate ličnosti. Pogotovu kad je reč o veličinama nauke i kulture, kao što je Tesla čije intimno opredeljenje nikada nije dokazano. Time se samo baca nepotrebna senka na gromadu svetske nauke. Istina, živimo u politički korektnom vremenu gde se zbog "vređanja osećanja manjina" post festum cenzurišu Diznijevi crtani filmovi i književna dela. Pažljivo se vaga svaga reč izgovorena u prisustvu LGBT osoba, ljudi drugačije boje kože. Do ekstrema je dovedeno ljudsko pravo na slobodu izražavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna