POPIS: Srba u Crnoj Gori više nego pre 11 godina

V. Kadić

23. 12. 2022. u 07:00

SRBA u Crnoj Gori je sve više. Uprkos pendrecima, izolaciji, progonima, danas su brojniji nego pre 11 godina!

ПОПИС: Срба у Црној Гори више него пре 11 година

Novosti

Te promene registrovalo je istraživanje podgoričkog CEDEM-a koje pokazuje da bi danas broj Srba u nekadašnjoj "srpskoj Sparti" bio 32,8 odsto, što je više za oko četiri procenta u odnosu na poslednji popis iz 2011. godine.

Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. stvorili su novi društveni ambijent za nacionalno izjašnjavanje, jer su minula dva popisa bila traumatična za veći deo stanovnika, ako se uzmu u obzir pritisci i ucene bivšeg režima Mila Đukanovića. Godinama se veštački gradio takozvani crnogorski identitet, od jezika do crkve na antisrpskoj matrici.

Strah da ćete biti targetirani kao građani drugog reda ako se izjasnite kao Srbi, kreirali su ideološki sledbenici Sekule Drljevića i Savića Štedimlije. Na rukovodećim mestima godinama u državnim institucijama Crne Gore nije moglo da se nađe mesta za Srbina. Sve se u kontinuitetu radilo da na narednom popisu broj Srba bude sveden na oko 10 odsto! Izglasavanje Zakona o slobodi veroispovesti u nedemokratskoj atmosferi, pokrenulo je već poznata dešavanja i urušilo trud graditelja crnogorskog identiteta.

Očekivano je da će 2023. godine biti slobodno nacionalno, versko i jezičko izjašnjavanje građana Crne Gore. Biti Srbin, svakako nije hendikep. Uz to, Crna Gora je jedina država u Evropi u kojoj "noseća" nacija - crnogorska, nema natpolovičnu većinu u sopstvenoj zemlji. Za one koji su u nedoumici ko su, dovoljno je proučiti vladiku Danila koji je zapisao u rukopisnom jevanđelju i poklonio Pećkoj patrijaršiji sledeće reči: "Danil, vladika cetinjski, Njegoš, vojevodič srpskoj zemlji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili