TRISTA DANA RATA U UKRAJINI: Zelenski se crnim slovima upisao u istoriju

IVANA STANOJEVIĆ

22. 12. 2022. u 07:00

CRNIM slovima upisao se u istoriju jučerašnji datum, 21. decembar, kojim se navršilo 300 dana rata u Ukrajini.

ТРИСТА ДАНА РАТА У УКРАЈИНИ: Зеленски се црним словима уписао у историју

Ivana Stanojević

Još nema nikakvog izgleda da bi sukob mogao da se okonča, a u međuvremenu, ni jedna jedina ozbiljna i dobronamerna mirovna inicijativa nije pokrenuta sa mesta koje bi bilo relevantno. Nema interesovanja za zaustavljanje ratnih dejstava, što navodi na zaključak da je više onih kojima je ovakvo stanje i te kako u interesu.

Mirovne ideje lansirali su jedan milijarder i jedan vremešni bivši diplomata, Ilon Mask i Henri Kisindžer (93), ali nijedna nije pogodila metu, ukrajinskog lidera koji je na tu funkciju došao iz zabavljačke i glumačke branše. Maskov plan u nekoliko tačaka možda nije realan, ali poruka Zelenskom, i te kako jeste. "Ako Vam je stalo do naroda Ukrajine, tražite mir", savetovao je Mask. Umesto Zelenskog, odgovorio mu je njegov šef diplomatije Dmitro Kuleba, osudivši predlog "kao nagrađivanje Rusije za invaziju".

Kisindžer je predložio povratak na granice pre 24. februara, kad je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju. Ukrajinske teritorije koje je Moskva zauzela ranije, uključujući Krim, postale bi predmet novih pregovora, a ako ne dođe do konsenzusa, presudilo bi pravo na samoopredeljenje, pod međunarodnim nadzorom.

Poseta Zelenskog Vašingtonu, upravo juče, kad je trajanje rata doseglo jedan u nizu svojih crnih jubileja, još je više udaljila mir od Ukrajine. Cilj dolaska, naime, nije bio smirivanje situacije. Naprotiv, kako je i zvanično obećao šef Bele kuće Džozef Bajden, SAD će Kijevu dati dodatnih 1,8 milijardi dolara takozvane bezbednosne pomoći, uključujući raketne sisteme "Patriot" i, time, podići profit svojim proizvođačima oružja. Mirovni sporazum, nije na vidiku, ali novi kontingenti oružja Ukrajini, eto, jesu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)