NEĆE MOĆI, Srbi, Rusi i bubašvabe

Filip Rodić

11. 12. 2022. u 09:00

DA li je dopustivo da se u Srbiji prave bilo kakvi spiskovi nepodobnih ljudi, pa makar oni bili i "Putinovi agenti"? Da li je dopustivo da u tome učestvuju strani državljani, pa makar oni bili i Rusi?

НЕЋЕ МОЋИ, Срби, Руси и бубашвабе

Foto Z. Jovanović

ALA Pedi, 54-godišnja Ukrajinka koja je pre tri decenije emigrirala u Francusku, na jednoj od najuglednijih francuskih televizija LCI, kao "ekspert" za bivši SSSR, kaže da su Rusi koji su napustili svoju otadžbinu kako bi izbegli mobilizaciju "bubašvabe, i to je to". "Pobegli su iz svoje zemlje poput bubašvaba jer ne žele da se bore iznutra i svrgnu sadašnji režim", precizirala je ona. Nije sad toliko važno što osoba koja je emigrirala iz svoje zemlje pre čak 30 godina, i otišla drugde u potrazi za boljim životom, umesto da sa svojim sunarodnicima gradi bolji život u Ukrajini, "ne oseća brvno u svom oku, ali vidi trun u tuđem". Važnije od toga je što je danas u jednom mediju glavnog toka u jednoj demokratskoj državi moguće tako nešto izgovoriti kao cenjeni "ekspert".

Zamislite, na primer, kada bih ovde napisao da je pisac Dejan Tijago Stanković najobičnija bubašvaba zato što je napustio svoju zemlju početkom devedesetih i pobegao u Portugaliju, umesto da je ostao ovde da se bori, ako ne za svoje sunarodnike, onda makar protiv njih, odnosno protiv "ljudožderskog režima" Slobodana Miloševića. I on, i svi ostali koji su to učinili. To bi bio (opravdan) razlog da čitava druga Srbija krene u operaciju poništavanja. Isto bi se desilo bilo kome drugom u bilo kojoj državi kolektivnog Zapada ukoliko bi tako nešto rekao za bilo koga, osim za Ruse, Srbe i pse. A ne! Za pse tako nešto više ne sme da se kaže.

U Srbiji, pored hiljada i Rusa i Ukrajinaca pobeglih od rata, živi i Ruskinja Saša Seregina, koja bi po merilima Ale Pedi, možda, bila samo polububašvaba, jer je u Srbiju došla pre 12 godina i jer se odavde bori protiv "krvoločnog" Putina, ali i protiv ovdašnjih zlikovaca, ne samo u vlasti nego i u narodu, a koji Rusiju ne smatraju apsolutnim zlom. Bori se iz vrlo lagodne pozicije koju je dobila u zemlji Srbiji među svojim istomišljenicima.

KADA u medijima nastupa kao članica "neformalnog udruženja" pod nazivom "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata", onda je Saša Seregina, ali kada nastupa kao outreach koordinator i urednik programa "Žena protiv sistema" Beldoks festivala, onda se zove Aleksandra Vušurović. Beldoks festival je, inače, onaj što je svojevremeno u Beograd pozvao i filozofskog apologetu američkih imperijalističkih ratova, Bernar-Anrija Levija, kojeg su tada aktivisti ekstremne levice počastili tortom u lice (što je već postao tradicionalan doček ovog (ne)čoveka širom Evrope). A osnivač i dugogodišnji direktor tog festivala je rođeni Cetinjanin Mladen Vušurović, koji se onomad s nedavno preminulim Purišom Đorđevićem preganjao oko honorara od 300 evra (da ne bude zabune, Vušurović je ostao dužan). Zanimljivo je da je Puriša tada tortom pretio ne samo Vušuroviću nego i Goranu Markoviću, koji je Levija i doveo, jer je "izdao" Čedu Jovanovića i Latinku Perović. Možda je u prezimenu odgovor na pitanje kako je Seregina/Vušurović, koja je u rodnoj Samari studirala arhitekturu, završila u filmskoj industriji.

SEREGINA Vušurović kao borac za mir, jednakost i "žena protiv sistema" (pitam se samo kog sistema, pošto je očito u sistem dobro ukorenjena) članica je, kao što sam naveo, grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi protiv rata", čiji bi istinitiji naziv bio "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi protiv Rusa" (banalan primer, ali dok status svetinje daju ukrajinskoj zastavi, za rusku pišu da se "lako baca u kantu za otpatke"). Da ne govorimo o tome što niko od njih protiv rata nije bio, niti je doživljavao frasove tokom osam godina ukrajinskog terora nad civilima Donbasa. Preko članstva u tom neformalnom društvu Seregina/Vušurović je došla i do članstva u formalnom, registrovanom udruženju "Oktobar", koje predvodi advokat Čedomir Stojković, manje poznat po svojoj profesiji, a više po ekstremnom antiruskom aktivizmu.

ISTINA je da oni ne govore da su antiruski nego antiputinovski aktivisti, ali svima nama ovde dobro je poznato da je i Slobodan Milošević, poput danas Putina, bio samo alibi za antisrpsko delovanje, uključujući i bombardovanje i progon običnog naroda, pa se neću baviti tim "opredeljenjem". Dovoljno je napomenuti da je u rečniku Seregine/Vušurović ovde usvojeni termin "dekontaminacija" samo zamenjen pojmom "deimperijalizacija", kada govori o Rusiji. Srbi su "kontaminirani", a Rusi se odaju imperijalizmu i gaze čitav svet. I jedni, i drugi su genocidni i taj svoj porok upražnjavaju nad najmiroljubivijim i pitomijim, pa i civilizovanijim narodima na svetu.

Zamislite sad da se Dejan Tijago Stanković, "bubašvaba" prema merilima analitičarke uglednog zapadnog medija, po svom dolasku u Portugaliju udružio s Hrvatima, Bošnjacima i Albancima protiv rata i učlanio se u organizaciju koju predvodi neostvareni portugalski advokat, te počeo da pravi spiskove Portugalaca koji nedovoljno osuđuju "srpsku agresiju" ili, još gore, imaju razumevanja za "genocidni režim" Slobodana Miloševića. S druge strane, sasvim je realno ne samo da ovakva grupa u Srbiji postoji nego i da je njen važan član Seregina/Vušurović. Ona će sada u saradnji sa Stojkovićem i nekim drugim "mirovnim aktivistima" urbi et orbi oglašavati koji su to sve ljudi koji su rođeni u Srbiji, odrasli u Srbiji, i žive u Srbiji a misle da je na Zapadu možda nešto trulo, da Zapad i nije najbolji saveznik Srbije, da Rusija štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje i ostalo. To ih čini "Putinovim agentima u Republici Srbiji" i potencijalnom metom "Oktobrovog" "Tima za identifikaciju Putinovih agenata u Republici Srbiji (TIPARS)" koji će ih "identifikovati i javnosti predstaviti imenom". Da bi šta? Bili prognani, otkazani, zastrašivani? Ili, možda čak, eliminisani? Prvi (i za sada jedini) na spisku je direktor BIA Aleksandar Vulin. Ko je sledeći?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna