KAZANI BEZ DOSTOJNIH OBELEŽJA: Na dve granitne ploče neće nigde pisati da je reč o Srbima, ni ko ih je ubio

Dragan Vujičić

02. 10. 2021. u 09:47

Mi Srbi, nažalost, kulturu sećanja tek učimo od Jevreja.

КАЗАНИ БЕЗ ДОСТОЈНИХ ОБЕЛЕЖЈА: На две гранитне плоче неће нигде писати да је реч о Србима, ни ко их је убио

Novosti

NAD davno betoniranom i nikad istraženom jamom Kazani na Trebeviću nikad neće pisati da su u nju tokom rata u Sarajevu pobacani nepobrojani Srbi.

Gradsko vijeće na Miljacki upravo je jednoglasno usvojilo Nacrt odluke o podizanju spomen-obeležja na Kazanima i u nacrtu piše i da se spomenik podiže u "spomen ubijenim građanima srpske nacionalnosti" ali, na dve granitne ploče neće nigde pisati da je reč o Srbima, ni ko ih je ubio. Čak ni slova "na znamenju" neće biti ćirilička - za svaki slučaj, a na krst, očigledno, niko nije ni pomislio.

Rešenje za ovakav "spomen" lično je dala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, mlada "proevropska nenacionalna političarka jevrejskih korena koja rat nije čestito zapamtila.

Mi Srbi, nažalost, kulturu sećanja tek učimo od Jevreja. Benjaminu, njen gradonačelnički mandat, sa sve poreklom ćemo zapamtiti između ostalog i po 6.500 žutom farbom označenih srpskih spomenika na starom Gradskom groblju koji iz "komunalnih razloga" treba da se vade. Proterani Srbi, zamislite, ne plaćaju grobarinu za najmilije.

A, kada Benjaminina komunalna služba raskopa "neplaćene", još 6.500 srpskih grobova i spomenika na groblju će ostati jer njihove porodice i dalje "plaćaju Sarajevu". Ako, pak, i one odustanu, letos je iz Vlade Srbije obezbeđen novac srpskim sarajevskim NVO da kupe foto-aparate, kamere, dronove i zabeleže ostatke srpskih tragova, kao što su groblja, stratišta, logori za Srbe u minulom ratu, crkve i crkvišta i da te fotografije i filmove postave na "mreže".

Sarajevskim Srbima silom rasutim po svetu, da se podsete...

Da je kakvog Alekse Šantića danas i da se opet piše ona pesma "Mi znamo sudbu", poslednji stih bi glasio: "I dronovi naši boriće se s vama!"

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju