“NAIVNA” SUPRUGA: Promocija knjige Kurtijeve žene u Beogradu ostavila osećaj mučnine

Jelena Matijević

25. 09. 2021. u 10:33

Ovo što se dogodilo u četvrtak s pravom je nazvano "raskošni drugosrbijanski autošovinizam", jer se obrnuta situacija nikada ne bi mogla dogoditi u Prištini

“НАИВНА” СУПРУГА: Промоција књиге Куртијеве жене у Београду оставила осећај мучнине

Novosti

PROMOCIJA knjige "Ideja slobode i samoopredeljenja" Rite Augestad Knudsen, supruge Aljbina Kurtija, usred Beograda, i to u danu kada su njegovi do zuba naoružani specijalci hapsili i prebijali Srbe na Brnjaku, okarakterisana je kao skandal.

Ali, blaga je to reč za bruku i sablazan, a najviše za osećaj mučnine koje su nam priredili Helsinški odbor za ljudska prava i Sonja Biserko, sa gostima Dušanom Janjićem, Draganom Đukanovićem i njihovom bratijom iz regiona.

Sve i da je Kurtijeva gospođa napisala knjigu jedinstvenih, dosad neviđenih recepata za specijalitete kuhinje rodne joj Norveške, njeno promovisanje u četvrtak u srpskoj prestonici bilo je u najmanju ruku neprimereno. Ali Kurtijeva supruga nije domaćica iz Norveške, već žena koja se u svom radu usko bavi procenama rizika vezanim za terorizam, ekstremizam, radikalizaciju i mađunarodno pravo na KiM! I, naravno, udata je za nekog ko je 2000. godine osuđen za terorizam i rušenje teritorijalnog integriteta jedne suverene zemlje.

Sve to je, svakako, njeno i pravo onih koji su promociju organizovali. I niko im ga ne spori. I Beograd je, istina, uvek bio otvoren grad, čak i za one koji Srbima rade o glavi. Ali, ovo što se dogodilo u četvrtak s pravom je nazvano "raskošni drugosrbijanski autošovinizam", jer se obrnuta situacija, čak i u slučaju da je u knjizi sve apsolutna istina, nikada ne bi mogla dogoditi u Prištini, budući da nijedan Albanac ne bi ni pomislio, a kamoli organizovao, promociju dela koje promoviše srpske političke ideje. Oni čak ni o nestalima iz rata 1999. neće da razgovaraju!

Ne čudi zato što se Kurtijeva gospođa zahvalila organizatorima na prevodu i promociji knjige. I oni su, bez sumnje, na to ponosni, a za ogorčenje Srba ionako odavno ne mare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!